Brandt CFF-631ABUT Le manuel du propriétaire

Catégorie
Cuisine
Taper
Le manuel du propriétaire

Ce manuel convient également à

C600240I3C600240I3
04.200504.2005
Notice d'installation et d'utilisation des cuisinières
mixtes
Instructions for use and maintenance of gas-electric
cookers
FR
GB
7361; 7414; 7450; 7453; 7461
CFF-64 MC
CFF-631A
CFF-631
CFF-631C
CFF-631MC
CFF-64 MC
CFF-631A
CFF-631
CFF-631C
CFF-631MC
FR
1
ATTENTION !
1. La cuisinière doit être installer en accord avec les textes en vigueur dans le pays concerne. On
peut utiliser la cuisinière que dans un endroit bien aère. Veuillez consulter les notices et le
guide d’utilisation avant d’installer et d’utiliser cette cuisinière.
2. La cuisinière est un produit qui n’est pas fait des matériels dangereux pour l’environnement.
3. On peut utiliser les matériels de l’emballage pour le recyclage.
4. Les éléments de l’emballage sont très dangereux pour des enfants. Il faut les séparer et
éliminer en accord avec les règlements.
5. Il faut adapter la cuisinière détruite a l’état de ne pas pouvoir l’utiliser de nouveau. Il faut quitter
la porte parce qu’il peut provoquer le danger surtout par les enfants. Apres il faut passer
l’appareil au recyclage.
6. Avant l’installation assurez-vous que les conditions de distribution locale (nature de gaz et
pression) et le réglage de l’appareil sont compatibles. Les conditions des réglage de cet
appareil sont inscrites sur la plaque signalétique.
7. Il est interdit de brancher cet appareil avec les câbles de combustion. Le branchement de la
cuisinière doit être effectue en accord avec la loi d’installation en vigueur.
8. On peut installer le produit depuis de 8 heures de présence dans la cuisine.
9. La connexion de la cuisinière a l’installation de gaz naturel ou a l’installation de butane et sa
régulation ne doit être effectue que par un installateur habilite ou un technicien autorise par le
constructeur, en accord avec les textes en vigueur dans le pays concerne ce qu’il faut
confirmer dans la garanti de produit. La manque de cette confirmation annule la garantie.
10. Le constructeur ne prend pas en charge aucune responsabilité en cas de blessures ou de
dommages causa par une installation ou une installation Incorrectes des appareils.
11. En cas de panne de l’appareil et spécialement lors d’une fuite de gaz ou lors de l’apparition
d’un court circuit il convient de débrancher l’appareil et contacter de toute urgence le service
autorise après-vente agrée.
12. Chaque intervention a l’appareil réalisable par le même utilisateur est complètement interdit
sous la discipline de perdre la garanti, sauf le remplacement de l’ampoule du four.
13. Il est interdit de soulever la cuisinière en tirant sur la porte de four.
14. Le constructeur se réserve le droit de procéder a des modifications sans préavis sur ses
produits dans le but de toujours offrir des appareils en adéquation avec les nouvelles
techniques et répondant a de meilleurs critères de qualité. Ces modifications n’auront bien
entendu aucun préjudice pour les utilisateurs.
15. La cuisinière est réalisée dans la I-ere classe de protection contre l’électrocution et elle exige le
bronchement a l’installation avec des terres correctes.
16. La cuisinière peut être installer entre les meubles de l’hauteur de max.850 mm (de parterre).
Nos appareils remplissent les normes de sécurité:
1. 73/23/EEC – Les appareils électriques de basse tension
2. 89/336/EEC – Compatibilidad electromagnetique
3. 90/396/EEC – Les exigences fundamentales pour des produits de gaz [GAD]
J
A
GB
20
5.4.3 CLEANING ENAMELLED SURFACES OF THE OVEN
After removing the catalytic shields you can clean the inside of the chamber. Clean the enamelled surfaces
with agents intended for cleaning cookers. In order to clean baked stains you can use special detergent
intended for cleaning ovens. Since these detergents are caustic, you should use them in minimal amounts
and with a great caution, observing the recommendations of detergent manufacturer.
CAUTION !
A special cleanser for oven you can use only for enamelled surface. Do not clean with it catalytic
enamel shield.
Once the oven is cleaned, in the ovens with ladder guides first assembly the rear catalytic shield and then
the two side shields and the runners.
CAUTION !
1. Do not turn on the oven if catalytic cover of the fan is not installed.
2. During assembly you should pay attention if the guides are fastened on the right wall of the
oven. The bar limitating insertion of the sheet or net in chamber should be behind the rear
hanging of the guides.
6 TROUBLESHOOTING
CAUTION !
1. Before proceeding with the troubleshooting, disconnect the cooker from the electricity supply
to avoid the possibility of electric shock.
2. If the mains cable is damaged have it replaced by the producer or an authorised service or else
by a qualified person to avoid a hazard
In case of disturbances in the cooker operation, check the guidelines below to find out if you are able to
remedy the problem by yourselves.
Oven lightening does not function
If the oven has been operated and is still hot, wait until it cools down.
Bulb is not screwed all the way in – unscrew glass bowl 1 from the
lamp socket 2, and screw the bulb 3 all the way (fig. 27).
Burnt bulb – unscrew the glass bowl 1 of the lamp and replace the
bulb 3 with a new one featuring the following parameters: type E14
230V 25W, temperature resistance 300
0
C.
Fig. 27
Too much smoke in the oven
When grilling the generated smoke is a normal condition. Decreasing the temperature or reducing the
amounts of fat and water in baking dish can reduce the amount of smoke.
Dirty turnspit. The fat left on the turnspit from the previous usage will burn for some time and thus
generate smoke. Take care to clean it thoroughly after each use.
Gas does not light up
Dirty injector or flame openings in the burner. Close the burner knobs, clean carefully all its parts and
unblock the injector with a fine copper wire. You must not use steel wire or enlarge the opening.
Sparker does not light the gas (no spark)
Power failure. Check if the cooker is connected to the electric installation. Check the main fuse – if it is
burned replace it.
There is dirt between the burner and the sparker or the burners and sparkers are wet. Carefully clean
the dry the burners and the sparkers.
GB
19
Next grasp the door with both hands, turn it in the closing direction through an angle of 45
0
and take out
the hinges.
Fig. 24
Taking out the oven door
CAUTION !
1. The hinge bow is tense with a big strength, therefore while taking out the door a special care
must be taken not to cut one’s own fingers.
2. During cleaning the upper wall of the oven you should pay attention to electric heaters,
temperature sensor and lamp of the oven illumination; do not change position of sensor setting.
3. Do not pour water onto the bottom of oven otherwise it may trickle through some possible
leakage and get on the lower heater.
5.4.2 DISASSEMBLY OF SIDE CATALYTIC SHIELDS
CFF-64MC; CFF-631C; CFF-631MC
a) b)
Fig. 25
Disassembly of side
catalytic shields
To disassembly the side catalytic shields you must first disassembly the guides.
Disassembly of guides:
gently press the ladder bar1 down and take it from beneath the blocking cap 2, (fig. 25a),
turn aside the guides 4, lift and take them off from the oven openings (fig. 25b),
take the catalytic shields 3 out.
CFF-64MC; CFF-631MC
Caution !
Make sure that cooker is not
connected to power supply.
Fig. 26
Disassembly of rear catalytic
shields
Disassembly of the rear perforated shield:
– unscrew four screws 1 (fig. 26),
take the shield 2 from the oven rear wall 3.
3
4
1
2
3
1
1
2
RESOMMAIRE
FR
2
1
INFORMATIONS GENERALES ..........................................................................................................3
1.1
DESTINATION DE LA CUISINIERES.............................................................................................................3
1.2
CARACTERISTIQUES TECHNIQUES ...........................................................................................................3
1.3
INFORMATIONS IMPORTANTES..................................................................................................................3
1.4
CONSTRUCTION DE LA CUISINIERE...........................................................................................................5
1.5
EMMENAGEMENT DE LA CUISINIERE.........................................................................................................6
1.6
MISE EN PLACE DE LA CUISINIERE............................................................................................................7
2
INSTALLATION .................................................................................................................................. 7
2.1
CONEXION DU GAZ.......................................................................................................................................7
2.1.1
CONNEXION AU GAZ NATUREL..............................................................................................................7
2.1.2
CONNEXION A UNE BONBONNE DE GAZ BUTANE...............................................................................8
2.2
REGULATION DES ROBINETS .....................................................................................................................8
2.3
REMPLACEMENT DES GICLEURS...............................................................................................................8
2.4
RACCORDEMENT DE LA CUISINIERE A L’INSTALLATION ELECTRIQUE................................................9
3
TABLE DES FOYERS......................................................................................................................... 9
3.1
BRULEURS A GAZ .........................................................................................................................................9
3.1.1
CHOIX DE LA FLAMME..............................................................................................................................9
3.1.2
CHOIX DE LA VAISSELLE.......................................................................................................................11
3.2
PLAQUE ELECTRIQUE................................................................................................................................11
3.2.1
CHOIX DE LA VAISSELLE POUR UNE PLAQUE ELECTRIQUE ...........................................................12
4
FOUR................................................................................................................................................ 12
4.1
CONSTRUCTION DU FOUR........................................................................................................................12
4.2
SELECTEURS DU FOUR .............................................................................................................................13
4.2.1
SELECTEUR DES FONCTIONS DU FOUR.............................................................................................13
4.2.2
SELECTEUR DU REGULATEUR DE TEMPERATURE...........................................................................14
4.2.3
MINUTERIE...............................................................................................................................................14
4.2.4
ECLAIRAGE DU FOUR ............................................................................................................................14
4.3
ALLUMAGE ET EXTINCTION DU FOUR.....................................................................................................14
4.4
DESCRIPTION DES FONCTIONS DU FOUR..............................................................................................14
4.5
INFORMATION GENERALE CONCERNANT LA PREPARATION DES PLATS .........................................16
5
NETTOYAGE ET ENTRETIEN..........................................................................................................19
5.1
REMARQUES GENERALES.........................................................................................................................19
5.2
NETTOYAGE DU COUVERCLE...................................................................................................................19
5.3
NETTOYAGE DES BRULEURS ...................................................................................................................19
5.4
NETTOYAGE DU FOUR...............................................................................................................................20
5.4.1
DEMONTAGE DE LA PORTE DU FOUR.................................................................................................20
5.4.2
DEMONTAGE DES PROTECTEURS LATERAUX CATALYTIQUES......................................................21
5.4.3
NETTOYAGE DE LA CAVITE...................................................................................................................21
6
RESOLUTION DES PANNES ...........................................................................................................22
FR
3
1 INFORMATIONS GENERALES
1.1 DESTINATION DE LA CUISINIERES
La cuisinière est destinée uniquement a un usage domestique. Son utilisation a d’autres fins est
strictement interdite !
1.2 CARACTERISTIQUES TECHNIQUES
Tableau 1
CFF
64 MC
CFF
631 A
CFF
631
CFF
631 C
CFF
631 MC
Dimensions d’encombrement de la cuisinière
(hauteur x largeur x profondeur) [mm]
850 x 600 x 600
hauteur [mm] 335 335 335 335 335
largeur [mm] 395 430 430 395 395
Dimensions
utiles du four
profondeur [mm] 425 450 450 450 425
Volume [dm
3
] 58,0 65,0 65,0 61,0 58,0
Tension nominale de l’alimentation 230V ~ 50Hz
Puissance nominale de la cuisinière [W] 2200 3700 4200 4200 4200
Petits bruleurs 1100W 1 ex. 1 ex. 1 ex. 1 ex. 1 ex.
Moyens bruleurs 2000W 2 ex. 1 ex. 1 ex. 1 ex. 1 ex.
Grands bruleurs 3100W 1 ex. 1 ex. 1 ex. 1 ex. 1 ex.
Plaque electrique φ 145 / 1000W
1 ex.
Table foyers
Plaque electrique φ 145 / 1500W
Ex
1 ex.
1 ex. 1 ex.
Allumage electrique des bruleurs a gaz
Resistance superieure 700W
Resistance inferieure 1500W
Resistence de gril 2000W
Allimentation du tournebroche 4W
Resistance circulaire 2000W
Four
Electrique
Eclairage du four 25W
Régulateur de la température du four
Minutrie 120
Plat creux (selon modele) 1 ex. 1 ex. 1 ex. 1 ex. 1 ex.
Grille plate 1 ex. 1 ex. 1 ex. 1 ex. 1 ex.
Equipement
du four
Cadre du tournebroche 1 ex. 1 ex.
1.3 INFORMATIONS IMPORTANTES
Pendant l’utilisations l’installation chauffe. Il est recommande de prendre les précautions pour éviter de
toucher les éléments chauds a l’intérieur du four. Eloigner les enfants de l’appareil pendant le
fonctionnement !
Les câbles de branchement des autres appareils électrodomestiques se trouvant près de la cuisinières
doivent être places loin de partie chaudes. Surtout il faut faire l’attention de ne pas les toucher par les
porte chaude de four.
Apres une cuisson ne prenez pas a main nue la casserole rie. Il est conseille d’utiliser des gants de
protections.
En ouvrant la porte de four il faut être prudent et s’éloigner de la porte par le raison d’évacuation des
gaz chauds de l’intérieur du four.
J
A
GB
18
Fig. 23 Burner elements
1 – cover
2 – head
3 - holder
4 – injector
Fig. 22 Taking out the cover
5.3 CLEANING THE BURNERS
Clean the burners each time they get spilled over with a dish and also periodically removing coatings
and impurities
To clean the burner take off the burner covers and heads (Fig. 23) then soak them in luke-warm water
with the addition of washing liquid, next wash each part.
To clean the cover you can use a sponge and the head – a non-metallic brush or soft metallic brush. To
unblock the flame openings you can use steel wire. After cleaning check if the flame openings are
patent.
The burner holder surrounding the injector should always be kept clean. The accumulated dirt can
block the injectors and the gas flame can be small or the burner will not light at all. The injectors should
be wiped with a brush moist with solvent.
Clean burner elements should be thoroughly dried, if left wet they can prevent gas from lightening or
cause its improper burning. Once dried the burners must be put back on place in an order reverse to
taking off, close attention should be paid not to damage the sparkers.
5.4 CLEANING THE OVEN
CAUTION !
1. Before cleaning you should wait until oven cools down. Hot heaters may cause burns.
2. Cleaning the oven with the use of appliances for steam generation under pressure is not
allowed.
3. It is best to clean the bottom of the oven after each use, not to allow the remains of food and
spots of oil to roast again.
The oven interior is covered with ceramic enamel. Models CFF-64MC, CFF-631C and CFF-631MC are
equipped with side shields covered with catalytic enamel (pos. 6 and 9 fig. 17).
Catalytic shields have self-cleaning properties. During normal usage the interior of the oven becomes
heated to high temperatures, in this way the catalytic enamel can easier absorb emitted vapours.
Periodically, particularly after roasting very fat meals it is recommended to make a self-cleaning cycle.
Switch the oven on for an hour and select the maximum temperature (250
0
C). During that time the oven
door should be closed. During self-cleaning process dirt from the catalytic shields will oxidize and
evaporate.
After some time the catalytic shields lose their self-cleaning features, and their surface becomes
shining, then you should exchange them.
To facilitate cleaning of the oven enamel elements you can remove the oven door
5.4.1 DISASSEMBLY OF THE OVEN DOOR
Open the door entirely,
Lock hinges on both sides of the door by placing the clamping ring 1 on the catch 2 of the hinge bow 3
(fig. 24),
GB
17
Traditional grilling
Tabela 8
Timing [min]
Kind of dish
one side second side
Chicken steak and cutlets 8 –10 6 – 10
Joint of pork 10 – 12 6 – 8
Sausages 8 – 10 6 – 8
Kebabs 7 – 8 5 – 6
Beef steak 6 – 7 5 – 6
Joint of beef 10 – 12 10 – 12
Veal cutlet 6 – 8 6 – 8
Veal steak 6 – 7 5 – 6
Lamb cutlet 8 – 10 6 – 8
Chicken – a half
10 — 15 (on the inside)
10 – 12 (on the outside)
Fillet 6 – 7 4 - 5
Trout 4 - 7 6
Krouts 2 – 3 2 – 3
Toast 3 - 5 2 - 3
5 CLEANING AND MAINTANANCE
5.1 GENERAL REMARKS
CAUTION !
Before proceeding with cleaning, disconnect the cooker from the electrical power
In order to maintain the proper technical condition and aesthetic appearance, the cooker must be regularly
cleaned.
The cooker must not be cleaned with the use of any coarse-grained, abrasive powders, abrasive
sponges, aggressive chemical agents and sharp objects.
The parts made of stainless steal, knobs and fascia panel should be cleaned with soft cleaning liquids
without any abrasive powders.
The enamelled parts should be cleaned with a soft cloth or a sponge moistened with lukewarm water
with the addition of soft cleaning agent. Heavy stains should be removed with the use of special agents
for cleaning cookers.
Do not let water drop beneath the hob. The area around the burners should be clean at all times since
dirt worsen the combustion of gas.
Dirty grate should be soaked in luke-warm water with the addition of washing liquid, then washed and
dried.
Burners and sparkers should be kept clean and dry at all times which will ensure their correct
performance
After using them, baking tins and forms, grates and roast pans should be soaked in luke-warm water
with the addition of washing liquid, then washed and dried.
Check to make sure that the oven door seal is clean.
5.2 CLEANING THE COVER
Before cleaning the cooker you can disassembly the cover.
First, open the cover completely, grasp its sides, lift it up and pull it out of the hob holes (fig. 22). Wash,
wipe dry, and put aside.
FR
4
Il est interdit de mettre a l’intérieur du four des objets prenants facilement feu et des objets sensibles a
des hautes températures.
Les graisses et les huiles chaudes peuvent prendre feu. C’est pour cela qu‘il faut toujours surveiller la
cuisson de ces plats.
Les casseroles devront être posées au centre du brûleur. Eloignez les parties de plastiques des
casseroles de la flammes et soyez prudents de ne pas bousculer les casseroles pendant la cuisson.
Ne pas mettre des objets lourdes sur la porte du four ou s’appuyer dessous.
Ne pas laisser l’appareil avec des brûleurs fonctionnes sans supervision, surtout pendant la friture,
pour ne pas provoquer l’incendie de la grasse.
Il est interdit de mettre a l’intérieur du four et dans le casserolier des objets pouvant prendre feu ainsi
quo des objets sensibles aux températures élevées.
Il est conseille de nettoyer bien la couvercle avant de le fermer.
Avant de fermer la couvercle il faut éteindre tous les brûleurs, plaque électrique et les refroidir. La
couvercle de verre après le chauffage peut se casser.
Il est interdit d’utiliser l’appareil comme chauffage d’appoint dans une pièce.
En cas de fuite de gaz il faut:
Fermer le robinet de l’installation du gaz ou la bouteille de butane,
Eteindre tous les foyers et autres sources de flamme ou de chaleur,
Ouvrir la fenêtre et bien aérer la pièce,
Il est interdit d’allumer tout autre appareil électrique (y compris la lumière, radio, sonneur, etc.) ou
mécanique qui peut provoquer étincelle.
Signaler la panne a un service autorise ou appeler a un installateur autorise.
En cas d’allumer le gaz qui fuit de la valve en panne de la bouteille de butane il faut mettre un plaid
humide sur la bouteille pour le refroidir. Il faut serrer la valve de la bouteille. Il est interdit d’utiliser la
bouteille en panne.
Il est interdit de faire les modification pour autre type de gaz, lui même, de faire les modification de
l’installation de gaz ou électrique de l’appareil.
Bruleurs a gaz
Ne pas poser sur les supports de casseroles ou des peules déformes ou peu stables, qui peuvent
se renverser et inonder les brûleurs.
Il est interdit d’enlever les supports pour poser les casseroles directement sur les brûleurs.
Ne pas laisser des casseroles ou des poeles vides sur un foyer allume.
Conserver les brûleurs en parfait état de propreté, car la saleté provoque des dysfonctionnements.
Avant avoir retire la casserole du brûleurs, il faut baisser la flamme ou l’éteindre totalement.
Plaque chauffante
– Il faut maintenir la plaque dans un parfait état de propreté. Si elle est sale, elle perd de la
puissance.
Il faut allumer la plaque chauffante après avoir mis un récipient contenant de la nourriture, a
l’exception du première usage.
Il est interdit de mettre sur la plaque des récipients mouilles, parce que l’humidité provoque de la
corrosion.
Il est interdit de mettre de l’eau froide sur la plaque chaude.
Il est conseille d’éteindre la plaque quelques minutes avant la fin de la préparation des plats, elle
accumule la température et après son extinction, elle reste un certain temps chaude.
– Il est interdit de cuire des plats dans les récipients en aluminium ou dans des récipients en
plastique sur la plaque chauffante.
La plaque électrique ne peut pas servir de la place pour ranger des récipients chauds.
FR
5
1.4 CONSTRUCTION DE LA CUISINIERE
CFF-64MC CFF-631A; CFF-531; CFF-631C; CFF-631MC
Dessin 1
1 – table de cuisson; 2 – four électrique; 3 – porte du four; 4 – casserolier; 5 – couvercle; 6 – petit brûleur;
7 – moyen brûleur; 8 – grand brûleur; 9 – plaque électrique; 10 – grille; 11 – bandeau; 12 – plat creux;
13 – grille du four
LES BANDEAUX
CFF-64MC
CFF-631A
1, – sélecteur des brûleurs; 2 – sélecteur de la laque chauffante; 3 – sélecteur du choix des fonctions du
four; 4 – sélecteur du régulateur de la température; 5 – témoin du travail de la cuisinière; 6 – témoin du
régulateur de la température;
10
11
7
6
5
13
12
8
7
1
2
3
4
C
C
10
11
9
6
5
13
12
8
7
1
2
3
4
C
C
2
1
1
1
0
0
0
4
3
6
5
C
C
0
50
100
150
20
0
200
250
1
2
3
4
5
6
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0
1
1
1
1
4
3
6
5
C
C
0
50
100
150
200
200
250
0
0
0
0
0
J
A
GB
16
Below, tables summarize approximate cooking timings for dough and meat. These are indicative
values, which in practice may vary up and down. The best solution is to make several tries for a
particular dish and then note down the optimum time and temperature.
Cakes
Table 2
Kind of cake Timing [hour:min] Temperature [
0
C]
Round cake 1:15 – 1:20 160 – 175
Yeast cake 0:50 – 1:00 175 – 190
Sponge-cake 0:30 – 0:40 170 – 180
Short crust 0:10 – 0:25 210 – 220
Plaited bun 0:30 – 0:40 190 – 200
Strudel (apple) 0:40 – 0:50 220
Fruit cake 0:25 – 0:50 200 – 210
Streusel cakes 0:20 – 0:30 200 – 220
Meat dishes
Table 3
Dish Temperature [
0
C] Timing [min]
Meat
- short roasting
225 – 250
Meat
- long roasting
190 - 210
12 – 15 per centimetre of meat
thickness
Chicken 225 - 250 50 – 60
Goose, duck, turkey 200 - 210
Venison 190 - 210
Up to 3 hours depending on the
size
Fish
- roasting, up to 2 kg
- stewing, up to 2 kg
225 – 250
180 - 200
20 – 30
30 - 50
Cakes
Table 6
Kind of cake Temperature [
0
C] Timing [hour:min]
Meringues 100 1:00 – 1:10
Round cake 160 1:05 – 1:10
Tea cake 160 1:00 – 1:10
Yeast cake 175 0:40 – 0:45
Streusel cakes 175 0:20 – 0:30
Fruit cake 175 0:40 – 0:55
Sponge-cake 160 0:30 – 0:40
Roasting and stewing meat
Tabela 7
Kind of meat Amount [kg] Temperature [
0
C] Timing [hour:min]
Chicken 1 180 0:50 – 1:00
Venison 1 – 1,5 160 2:00 – 2:20
Veal 1 160 1:40 – 2:20
Pork 1 175 1:50 – 2:00
Beef 1 160 2:00 – 2:30
Goose, duck - 175
1)
1)
choose the time depending on weight
GB
15
The dish, depending on its size, place on the third or fourth level of the oven
His function allows for enhancing the taste of a dish; you get the crisp skin effect.
Roasting with heat evenly distributed by a fan (turbo heater)
While using his function the circular heating element and the fan are on. The fan circulates hot air in
the whole oven chamber. This cooking method requires temperature lower than traditional cooking
and it should be less than 200
0
C.
Turbo heater function is particularly suitable for cooking two the same or different kind dishes (e.g.
meat and fish) placed on two different levels in the oven. The two dishes should have similar
cooking times. For simultaneous cooking the oven temperature should be a little higher and the
time longer than required for cooking a single dish.
For roasting and stewing of meat we recommend to prepare dishes which weight is more than 1 kg
When cooking two dishes at the same time:
take the two dishes out of the oven and check if they are cooked thoroughly; should one of them
be not ready yet, leave it in the oven until it is ready.
Once the baking is finished – turn the oven off.
Defrosting
The turbo heater function is particularly suitable for defrosting of deep frozen food. As a rule we
recommend to put frozen products on a tray placed on the second or third level. The selection of
defrosting temperature depends on the kind of a dish.
Pastry, fruit and meat jellies are defrosted using turbo heater without setting the temperature on.
While defrosting meat or poultry wrap it in aluminium foil to prevent from direct exposure to hot air, then
place in the middle – bottom part of the oven and set the temperature at about 50–70
0
C.
Frozen, ready to use dishes e.g. vegetables can be baked directly, without defrosting.
4.5 GENERAL HINTS ON PREPARING DISHES
When the red pilot lamp goes off, it means the oven has reached the temperature required.
For baking cakes you can use traditional tin trays and also Teflon covered trays, ceramic and glass
trays and aluminium foil. New tin tray should be baked in a strongly heated oven before first use.
Trays should be filled with dough up to 2/3 of their height to leave enough place for the dough to rise..
Baking tins should be placed in the centre of the wired shelf.
Follow closely the instructions on preheating the oven since different cakes have different
requirements. Usually cakes are baked in temperature about 160 – 200
0
C. While baking the door
should be kept closed, opening can make cake fall.
When selecting the temperature of baking, consider the following rules:
dough rolled out to thin cake – high power, short baking time,
thick and liquid dough – lower power, longer baking time.
While baking the cake should be heated evenly. This requirement if fulfilled when function
or
.
is chosen
In order to check if the baking is ready, a few minutes before switching off the oven, a wooden rod
should be put into the cake. If pastry does not stick to the rod – the baking is ready. After the baking,
the cake should be preferably left in the oven for approximately 5 more minutes.
For roasting meat you can use ceramic pots, glass, enamel and stainless steel pots, and cast-iron pots
with heat resistant handles. For meat we recommend using function
or
. The best way of
roasting meat, especially lean is to use function
. The roasting temperature is mainly dependent on
type and size of meat. Typically, the roasting temperature is from 200 – 250
0
C.
FR
6
CFF-631
CFF-631C
CFF-631MC
Dessin 2
1, – sélecteur des brûleurs; 2 – sélecteur de la laque chauffante; 3 – sélecteur du choix des fonctions du
four; 4 – sélecteur du régulateur de la température; 5 – témoin du travail de la cuisinière; 6 – témoin du
régulateur de la température; 7 – sélecteur du minuterie;
Le témoin du travail de la cuisinière signalise l’allumage d’un élément chauffant de la cuisinière ça veut
dire de la plaque électrique ou des résistances du four.
L’indicateur de régulation de température signalise le fonctionnement de sélecteur de température. Cet
indicateur s’allume après choisir la température du four. L’indicateur s’éteignent quand la température est
supérieure que celle sélectionnée.
1.5 EMMENAGEMENT DE LA CUISINIERE
La cuisine doit être sèche et elle doit avoir une bonne
ventilation.
Apres le déballage, il faut placer la cuisinière dans l’endroit qui
permet l’accès facile a la plaque en céramique et au four. On
deconseille de placer la cuisinière sur un fondement.
Pour limiter l’influence négative de laps en temps, il est
déconseille d’installer la cuisinière dans la ligne fenestrelle.
En emménageant la cuisinière entre les autres meubles de
cuisine, la différence minimal entre les cotes de la cuisinière et
les meubles de cuisine doit être 30 mm.
En cas d’installation d’une hotte, la distance entre la table et la
hotte devra être d’au minimum 650 mm. Il est interdit de
suspendre des placards au-dessus de la cuisinière (dessin 3).
L’appareil doit être installe loin des matériaux inflammables. Il
est interdit de fixer des placards au-dessus de la cuisinière.
Dessin 3 Exemple d’emménagement de la cuisinière dans la
cuisine
L’interrupteur principal de la cuisine ou la prise de courant de alimentation de la cuisinière devra
permettre l’accès facile pour l’usager.
2
1
1
1
4
3
6
5
C
C
0
50
1
0
0
100
150
200
250
1
2
3
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0
0
0
0
0
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4
3
2
1
1
6
5
1
C
C
0
0
0
0
50
1
0
0
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200200
250
0
1
2
3
4
5
6
0
20
40
60
80
100
120
0
FR
7
La cuisinière possède des pieds réglables a l’avant, qui permettent d’obtenir une assise correcte quel que
soit le sol, par vissage ou dévissage. Pour réaliser la régulation de l’hauteur de la cuisinière on peut suivre
une des méthodes présentée:
Regulation de la cuisinière:
1.
Il faut enlever de la cuisinière la casserolier (dessin 5) et après par la suspension de casserolier, il
faut changer l’hauteur de pieds qu’on désire.
2.
Il faut tourner la cuisinière (dessin 6) pour obtenir l’accès aux pieds par la part inférieure. On peut
réaliser la régulation manuellement ou en clé spéciale de diamètre 8 mm. En mettant la clé dans le
trou de la pied il fout le tourner pour obtenir le résultat désire.
Dessin 4 Dessin 5
Apres positionner de l’appareil il faut le brancher a l’installation de gaz et a la prise du courant.
1.6 MISE EN PLACE DE LA CUISINIERE
1. Il faut vérifier si tous les éléments du brûleur sont mis correctement.
2. Il est conseille de nettoyer les surfaces en email et en verre a l’aide d’un chiffon doux et humide.
3. Avant de mettre en marche pour la première foi la cuisinière, il est conseille de faire chauffer les
plaques pendant env. 5 minutes, exceptionnellement dans ce cas sans casserole. Apres il faut
attendre jusqu’a la plaque se refroidi et nettoyer la plaque a l’aide d’un chiffon doux.
4. Il faut enlever tous les éléments ayant servi a l’emballage de la cuisinière, y compris les éléments de
protection, qui recouvrent les pièces en acier inoxydables. L’équipement du four il faut laver a l’aide
d’une solution chaude imbibe d’un produit nettoyant.
5. Faire fonctionner le four pendant environ 1 heure en réglant le sélecteur sur la température la plus
élevée. L’odeur et la fumée présentes pendant ces actions ne sont pas gênantes si on ventile bien la
cuisine, par exemple en ouvrant la fenêtre. Apres il faut refroidir le four et le bien nettoyer.
2 INSTALLATION
2.1 CONEXION DU GAZ
Avant de brancher la cuisinière, s’assurer qu’elle est conforme aux conditions locales
d’alimentation de gaz (type de gaz et pression). Si ce n’est pas le cas, il faut remplacer les
injecteurs et régler le débit minimum sur les robinets de gaz.
La cuisinière peut être alimentée au réseau de gaz local ou a une bonbonne de gaz liquide. L’arrive
générale du gaz doit être équipe d’un robinet d’arrêt permettant de couper l’alimentation de gaz vers la
cuisinière.
Avant d’effectuer le branchement, couper l’arrive de gaz a la cuisinière et brancher la prise de courant.
2.1.1 CONNEXION AU GAZ NATUREL
On peut brancher la cuisinière a l’installation du gaz naturel a l’aide d’un tuyau semi ridige ou a l’aide
d’un tuyau flexible a connecter directement sur l’embout spécifique au gaz naturel conformément aux
normes en vigueur dans le pays.
L’installation au gaz naturel est terminée de robinet de l’arrêt. Apres positionner la cuisinière entre les
autres meubles de la cuisine, le robinet d’arrêt doit être accessible facilement.
J
A
GB
14
Upper heater turned on
Heat is delivered by the upper heater. This heating method can be used for extra heating of the dish top,
for toast etc.
Traditional heating (grilling)
Small portions of meat should be used for traditional grilling (stakes, scalded sausages, grilled
sausages), kabobs, fish, and toast.
The grilled dish should be no more than 2 – 3 cm thick. The dishes can be placed on a baking tin and
on a grill.
Before grilling meat and fish should be basted with a small amount of fat.
Operating the oven:
preheat the oven by setting the maximum temperature,
set the function knob to position
,
set the required temperature and possibly grilling time,
after half of the grilling time turn the grilled portions over.
CAUTION!
1. While grilling the appliance must not be left without supervision.
2. While roasting meat on a grill insert the drip tray on the bottom runner to collect fat and meat
juice from the meat grilled on the upper level; put approximately 0,5 l of water to the tray.
3. While grilling the cooker is very hot. Close attention should be paid to children, keep children
well away.
Grilling with roasting-spit
Roasting-spit is used to rotary grilling such dishes as poultry, sausages, kabobs etc.
Fig. 21
1 – grill heater
2 – roasting-spit drive
3 – forks
4 – spit
5 – baking tray (drip tray)
6 – roasting-spit tray
7 – handle
Operating the oven:
remove all unnecessary outfit from the oven,
slide in the roasting-spit frame on the appropriate level,
slide one fork onto the spit and stick meat onto it while paying attention it is symmetrical along the
stick; then slide in the second fork and secure it in its position be tightening the set screw,
insert the pointed end of spit into the roast-spit drive connection, push it home and rest the other
end of spit on the frame,
screw out the handle and close the door,
turn on the oven, adjust the temperature and, possibly, set the time of grilling,
Grilling with upper heater
This function allows for slower grilling of dishes on a roasting spit. While using this function proceed
as above.
Grilling with heat evenly distributed by the fan
This function allows for grilling big portions of meat (meat roll, sirloin, pork loin, whole chickens and
ducks etc.) with the use of a griddle. Pre heating is not required. Roasting time is 20% shorter than
traditional grilling.
3
4
5
6
7
2
1
GB
13
4.2.2 TEMPERATURE SELECTION KNOB
Temperature selector knob allows for setting and automatically
maintaining the oven inside temperature on the set level.
On the knob there are the following settings - 50, 100, 150, 200
and 250, which correspond to the selected temperatures in [
0
C]
(fig. 19).
When selecting the temperature – turn the knob in the clockwise
direction, unit the desired temperature is set. To switch the control
off – turn it in the opposite direction.
Fig. 19 Temperature selection knob
On selecting a temperature, the control light will come on. When reaching the set temperature, the
heaters are automatically turned off and the indicator light goes out. The heaters and indicator lamp are
turned on and off as a result of temperature controller operation
4.2.3 TIMER
Fig. 20
The timer is designed for controlling the time of oven operation. The
setting range of the timer is from 0 – 120 minutes. When the set time
has elapsed, the timer turns on a sound alarm, and automatically turns
the oven off.
If timer knob is on its position „0” the oven cannot be turned on.
If you do not intend to use the timer, turn the timer knob to the
position
- manual mode.
Setting alarm sound:
Rotate the timer knob in the clockwise direction to the maximum, and then set the time required e.g.
50 minutes.
4.2.4 LIGHTENING OF THE OVEN INTERIOR
Models CFF-64MC, CFF-631, CFF-631C and CFF-631MC are equipped with oven lamp. The lamp allows
for watching dishes while cooking, the lamp is lit when the oven is on.
4.3 TURNING THE OVEN ON AND OFF
Turning the oven on:
1. set the cooking method with the function selector knob,
2. set the required temperature with the temperature selector knob,
3. you can set the cooking time with the timer knob.
Turning the oven off
1. set the function selector knob to zero position.- „0”,
2. set the temperature selector knob to zero position.
4.4 DESCRIPTION OF OVEN FUNCTIONS
Lower heater turned on
Heat is delivered by the lower heater, which is located beneath the floor. This function allows for extra
heating of the cake bottom (e.g. while baking moist fruit cakes). We recommend using this function during
the last 10 – 15 minutes of the dish stay in the oven.
Lower heater and upper heater turned on
Conventional baking
Both heaters deliver heat to the oven interior. Dishes should be placed on a single, preferably middle level
of the oven. This kind of heating is ideal for cooking cakes, meat, fish, bread and pizza.
FR
8
2.1.2 CONNEXION A UNE BONBONNE DE GAZ BUTANE
Si l’usager pense d’utiliser la bonbonne, il ne doit pas l’installer dans la cave ni dans l’autre pièce qui
se trouve de bas de niveau du terrain.
En branchant l’appareil a la bonbonne de gaz butane il faut user le tuyau flexible, conformément aux
normes en vigueur dans le pays.
Apres chaque branchement de la cuisinière a une bonbonne de gaz, il faut réaliser un contrôle
d’ethnocentrie au niveau du détendeur et de la bonbonne.
ATTENTION !
1.
1.1.
1. Il est interdit de contrôler l’ethnocentrie a l’aide d’une flamme (allumette enflammée ou bougie).
Danger par risque d’explosion !
2.
2.2.
2. Périodiquement, il faut vérifier l’état du tuyau et de l’etancheite de sa connexion, conformément
aux normes en vigueur dans le pays.
2.2 REGULATION DES ROBINETS
ATTENTION !
1. Avant de régler et remplacer les gicleurs, il faut débrancher la cuisinière de son alimentation
électrique.
2. Pendant la régulation des robinets, il ne faut pas dévisser entièrement la vis de régulation (by-
pass).
Le réglage des robinets consiste a établir le flux minimal vers les brûleurs.
Pour cela il faut:
Ouvrir le flux du gaz a l’aide du sélecteur et allumer le brûleur a régler
puis positionner le sélecteur sur la position, retirer la manette en tirant
vers soi pour la libérer de l’axe du sélecteur;
Positionner le sélecteur dans la position
– flamme économique(dessin
9), et puis sans changer cette position l’ enlever du pivot de robinet ;
Tourner la vis de réglage A (dessin 6) jusqu’a établir le plus petit flux de
flamme. On prendra soin que cette petite flamme ne puisse s’éteindre au
premier petit courant d’air, ou en tournant brusquement le bouton
sélecteur pour avoir un débit maximum et inversement;
Dessin 6 Robinet du gaz
Le réglage peut être considère comme correct si le noyau de la flamme a une forme de triangle de
couleur vert bleute d’une hauteur d’environ 2 – 4mm.
Si dans l’installation conduisant le gaz on remarque des changements dans la pression du gaz, il faut
régler le débit de flamme minimum lorsque la pression est la plus basse afin d’éviter que le brûleur ne
s’éteigne en utilisation standard.
Apres le réglage de tous les sélecteurs remettre les manettes et éteindre les brûleurs.
Le débit du gaz en utilisant la flamme minimale représente environ de 25% du débit de pleine flamme.
2.3 REMPLACEMENT DES GICLEURS
La cuisinière est adaptée au gaz et pression présentes sur la plaque signalétique de l’appareil. En cas de
changement de gaz, il faut changer des gicleurs dans la cuisinière.
Remplacement des gicleurs:
Fermer le robinet qui coupe l’alimentation de gaz de l’appareil,
Fermer tous les robinets de commande des brûleurs de la cuisinière, enlever les grilles, les
capuchons et les buses des brûleurs.
Dévisser tous les gicleurs d’origine pour les remplacement par les nouveaux,
remonter les buses, les capuchon des brûleurs,
A
FR
9
réaliser le réglage du débit minimum sur chaque robinet (sélecteur) et vérifier l’etancheite de tous
les branchements.
Toutes les caractéristiques du gicleurs sont indiques sur son surface,par exemple un gicleur de diamètre
φ 0,80 mm a l’indication 080. Les diamètres des gicleurs pour chaque brûleur sont précises sur le tableau
2.
Tableau 2 Diamètre des gicleurs [mm]
Petit bruleur Bruleur moyen Grand bruleur
G 20 20 mbar 0,75 1,02 1,25
G 25 20 mbar 0,80 1,12 1,35
G 25 25 mbar 0,75 1,02 1,26
G 30 30 mbar 0,50 0,70 0,80
G 30 50 mbar 0,50 0,60 0,75
2.4 RACCORDEMENT DE LA CUISINIERE A L’INSTALLATION ELECTRIQUE
La cuisinière CFF-64MC équipée de câbles avec des prises de courant males doit être branchée a une
prise de terre avec un embout de secourite. (dessin 7).
Dessin 7
ATTENTION !
1. La prise doit être facilement accessible pour l’utilisateur.
2. Il convient de faire attention a ce que les conduits d’alimentation ne touchent
aucun élément chaud de la cuisinière.
CFF-631A ; CFF-631 ; CFF-631C ; CFF-631MC
Le branchement de la cuisinière ne peut être effectué, par un installateur habilité ou un technicien
autorisé par le constructeur, en accord avec la loi en vigueur dans chaque pays. Il est interdit de
faire des modifications dans l’installation électrique de la cuisinière.
L’installation électrique qui alimente la cuisinière devrait être munie d’un interrupteur de secours
permettant de couper le courant en cas de panne. La distance entre les éléments de contact de
l’interrupteur devra être de 3 mm au minimum.
3 TABLE DES FOYERS
3.1 BRULEURS A GAZ
Le flux de gaz vers un brûleur est ouvert ou ferme grâce au robinet-selecteur rotatif.
Avant d’allumer un brûleur, il fau auparavant s’assurer qu’on tourne bien le sélecteur rotatif
commandant le feu que l’on veut allumer.
L’ordre des sélecteurs correspondant aux brûleurs respectifs est reporte sur le dessin 8.
Le réglage correct de la taille de la flamme ainsi que le bon choix de la vaisselle a utiliser permettent
une utilisation correcte et économique des brûleurs.
CFF-64MC CFF-631A; CFF-631; CFF-631C; CFF-631MC
Dessin 8 Colocation des brûleurs et
des sélecteurs
3.1.1 CHOIX DE LA FLAMME
La taille de la flamme dépend de la position du sellette. Il est interdit de régler la taille de la flamme en
dehors de l’espace entre les marques
et
.
C
C
C
C
J
A
GB
12
CFF-631C CFF-64MC; CFF-631MC
9
8
1
2
4
5
[1]
[2]
[3]
[4]
7
3
1
2
4
5
6
Fig. 17 Oven
[1], [2], [3], [4] – guides; 1 – upper heater; 2 – grill heater; 3 – lower heater; 4 – temperature sensor;
5 – oven lamp; 6 - perforated catalytic shield; 7 – roasting-spit drive; 8 – ladder guide; 9 – side catalytic
shield
The oven is fitted with guides [1], [2], [3], and [4] installed on four levels and designed to slide in a
baking sheet or a grill with food.
Installed in the upper part of every oven there are upper heater 1, grill heater 2, and the oven light 5;
beneath the floor there is, invisible, lower heater 3
In cookers CFF-631 and CFF-631C there is a grill drive connection 7 located on the rear wall, and in
cookers CFF-64MC and CFF-631MC there is a special perforated shield 6 and behind which there is a
fan.
4.2 OPERATING THE OVEN
To operate the oven you use the function selector knob, the temperature selector knob and the timer knob
4.2.1 FUNCTION SELECTOR KNOB OF THE OVEN
The knob can be turned in both directions from 0 – 360
0
. Oven functions are represented with graphic
symbols on the knob. It has the following settings:
lower heater on
grill on
lower and upper heater on
grill and fan on
upper heater on
turbo heater on
grill and roasting spit on
upper heater and roasting spit
0
oven turned off
CFF-631A CFF-631; CFF-631C CFF-64MC; CFF-631MC
Fig. 18
GB
11
Cooking Frying
To boil set the knob on the position 6 and to
continue cooking on the position 2, if needed the
knobs can be set on a higher or lower position
Set the knob on the position 6 and heat the fat.
Then put the dish into a pot and set the knob on the
position 4. If required choose greater or smaller
power.
3.2.1 SELECTION OF POTS FOR THE HOT PLATE
Pot bottom should be flat, even and thick; the diameter of the pot should be equal or slightly bigger than the
plate. If the pot diameter is smaller than the plate a lot of heat is lost.
Uneven pot bottom prolongs boiling time and increases the consumption of electric power.
Appropriate selection !
Low electricity consumption
Good heat transmission
– even bottom
bottom diameter equals to plate diameter
lid properly on
Fig. 14
Badly selected pot !
High electricity consumption
Poor heat transmission
Long boiling times
Too small pot Uneven pot bottom Dirty plate
Fig. 15
4 USING THE OVEN
4.1 OVEN STRUCTURE
CFF-631A CFF-631
Fig. 16 Oven
[1], [2], [3], [4] – guides; 1 – upper heater; 2 – grill heater; 3 – lower heater; 4 – temperature sensor;
5 – oven lamp; 7 – roasting-spit drive;
1
2
3
4
[1]
[2]
[3]
[4]
1
2
3
4
[1]
[2]
[3]
[4]
5
7
FR
10
La flamme ne doit pas dépasser le fond des casseroles ou des poeles et ne recouvrir que les 2/3 de la
surface. Cette forme d’utilisation permet d’économiser du gaz et évite a la flamme de salir la vaisselle.
La pleine flamme doit être utilisée pour faire bouillir les aliments alors que pour mijoter il est préférable
d’utiliser la flamme au minimum (économique).
CFF-631A
CFF-64MC
CFF-631
CFF-631C
CFF-631MC
Dessin 9 Sélecteur du robinet
de gaz
Position des sélecteur:
0 – brûleur éteint
- pleine flamme
- flamme minimum
(économique)
Allumage des brûleurs
CFF-631A
Appuyer sur le sélecteur rotatif de son choix, le tourner dans
le sens inverse des aiguilles d’une montre et en meme
temps appuyer sur le bouton d’allumage électrique ou
allumer le brûleur avec une allumette,
Apres avoir allumé le gaz, relâcher le bouton d’allumage
électrique ou éteindre
Régler la taille de la flamme désirée.
Dessin 10
CFF-64MC; CFF-631; CFF-631C; CFF-631MC
Appuyer le sélecteur d’un brûleur choisi a fond sensible, le
faire tourner au sens inverse des aiguilles d’une montre et
maintenir enfonce jusqu’au moment ou le gaz s’allume,
Apres allumer le gaz laisser le sélecteur,
Régler la taille de la flamme désirée.
Dessin 11
Extinction des bruleurs
On éteint les brûleurs en tournant les sélecteurs rotatifs d’alimentation du gaz dans le sens des aiguilles
d’une montre jusqu’a la position „0”.
Allumage avec une alimentation au butane
Avant d’allumer le premier brûleur, il faut ouvrir le robinet de la bouteille de butane ensuite procéder
comme ci-dessus.
Apres avoir éteint le gaz du dernier brûleur, il faut:
fermer le robinet de la bouteille de butane,
après extinction de la flamme fermer le sélecteur rotatif de ce brûleur.
Lorsque la cuisinière n’est pas utilisée, le robinet de la bouteille de butane doit être ferme.
FR
11
3.1.2 CHOIX DE LA VAISSELLE
Incorrecte. La casserole est trop petite. Il manque
de couvercle.
Correcte. La casserole bien choisi.
Dessin 12
La vaisselle ne doit pas être assez haute, au meilleur quand son hauteur respond a 2/3 de diamètre de
son fond.
Les casseroles doivent être toujours propres et sèches parce que seulement dans ce cas bien
accumulent la chaleur et fonctionnent bien.
Diamètre minimale de la vaisselle pour les certains brûleurs:
Pour le petit brûleur φ 90mm,
Pour le brûleur moyen φ 120mm,
Pour le grand brûleur φ 140mm.
3.2 PLAQUE ELECTRIQUE
Attention!
Si vous remarquez des fêlures sur la plaque électrique, branchez immédiatement l’appareil du
réseau électrique puis appelez le service technique recommande par le constructeur.
Les cuisinière CFF-631, CFF-631C et CFF-631MC sont équipées des plaques rapides. En comparant
avec les plaques standard les plaques rapides ont plus grandes puissance alors se chauffent plus vite. Au
centre de la plaque rapide se trouve le point rouge.
Le sélecteur fait possible la régulation de puissance en 7 niveaux rotatifs. Les
sélecteurs tournent dans les deux sens de 0 jus qu’ a 360
0
(dessin 13). Sur le
sélecteur il y a des ciffre de 1 a 6, referant a la puissance de la plaque
(tableau 3).
Pour choisir la puissance minimale il faut tourner le sélecteur dans le sens
contraire aux aiguilles d’une montre et le mettre dans la position „1”. Pour
chauffe rapidement ou faire bouillir le repas il est conseille de mettre le
sélecteur dans la position „6, et après diminuer la puissance.
Dessin 13
Tableau 3
Position du sélecteur Prevu pour:
6
5
4
3
2
1
0
Faire bouillir le plat ou griller
Fortement la viande, des poissons
Poêler doucement
Continuation de cuisson d’une grande quantité des plats, des soupes
denses
Cuisson des pommes de terres, des soupes
Cuisson des légumes, des poissons
Plaque éteinte
Attention !
Si la plaque n’est pas utilisée pendant une période prolongée,il est conseille de couvrir sa surface
d’une couche de produit d’entretien.
J
A
GB
10
3.1.2 SELECTION OF POTS
Pot too small for the burner and no lid
Properly selected pot
Fig. 12
The pots should not be too high, the best results are obtained when their height equals to 2/3 of their
bottom diameter.
The pots should always be clean and dry since then they have good heat transmission and retain heat.
Minimal diameter of pots for particular burners:
– small burner φ 90mm,
– medium burner φ 120mm,
– large burner φ 140mm.
3.2 HOT PLATE
WARNING!
When you notice any cracks or breaks on the hot plate, the cooker must be immediately
disconnected from use, and an authorised person should be called for.
Cookers CFF-631, CFF-631C and CFF-631MC are equipped with a rapid hotplate. In comparison with the
standard ones, rapid hot plates have greater power which means they become hot faster. There is a red
dot in the middle of the plate.
The knob allows for power control with 7 grades (fig. 13) and it can be turned
in both directions from 0 – 360
0
. On the knob there are imprinted numbers
from 1 to 6 which correspond to a particular power of the plate (table 3).
The smallest power is delivered when the knob is set on the position 1 and
the greatest on the position 6. In order to heat or boil a dish quickly we
recommend to set the knob on position 6, then the power can be reduced.
Fig. 13
Table 3
Knob position is appropriate for
6
5
4
3
2
1
0
fast boiling or heating
intensive frying of meat and fish
slow frying
further cooking of a dish in big quantity, thick soups
stewing of potatoes, soups
stewing of vegetables, fish in its own gravy
plate is off
WARNING !
If the plate is used for a long period of time, the lacquer surface should be covered with a
protective layer.
GB
9
3.1.1 SELECTION OF FLAME
The size of flame depends on the knob setting. It should be regulated only between and .
The flame should not exceed the pot bottom but cover 2/3 of the bottom surface. Such usage allows for
more economical gas consumption and the flame does not make pots dirty.
Use a big flame until the dish is brought to the boil, then the best solution is to use a small flame
(economical)
CFF-631A
CFF-64MC
CFF-631
CFF-631C
CFF-631MC
Fig. 9 Gas cock knob
Knob positions:
0 – closed
- maximum flame
- minimum flame
(economical)
IGNITING BURNERS
CFF-631A
press on the appropriate knob and then turn it anti-
clockwise,
at the same time move a burning match towards the burner,
put out the match,
set required flame.
Fig. 10
CFF-64MC; CFF-631; CFF-631C; CFF-631MC
press on the appropriate knob and then turn it anti-clockwise
and keep pressed until the burner is lit
release the knob once the burner is lit,
set the flame required.
Fig. 11
TURNING OFF THE BURNERS
Turn the knob in the direction opposite to ignition and set it on „0” position.
OPERATING OF THE BURNERS IN COOKERS WHICH USE LIQUEFIED PETROLEUM GAS
FROM THE CYLINDER.
Before lightening the first burner, open the valve on the gas cylinder. Then the other burners should be lit
as described above.
When closing the gas supply before turning off the last burner you should:
close the valve on the gas cylinder,
after the flame goes out, turn off the burner cock.
When the cooker is not used the gas cylinder valve should be closed.
FR
12
Cuisson Grillade
Pour faire cuire il faut mettre le sélecteur sur la
position 5 et ensuite sur la position 2; en cas de
besoin, mettre le sélecteur sur une autre
position.
Pour faire une grillade il faut mettre le sélecteur sur
la position 6 pour faire chauffer la graisse. Ensuite
mettre le sélecteur sur la position 4. En cas de
besoin, mettre le sélecteur sur une autre position.
3.2.1 CHOIX DE LA VAISSELLE POUR UNE PLAQUE ELECTRIQUE
Les casseroles doivent disposer d’un fond gros, épais et plat avec un diamètre égale ou un peu plus
grand quo celui de la plaque chauffante. Si la casserole a un diamètre inférieur a la plaque, une
grande partie de la chaleur ne sera pas utilisée.
Des fonds gondoles allongent le temps de cuisson et provoquent des pertes d’énergie électrique.
Correcte !
Petite consomation de courant
Bonne transmission de la chaleur
Casserole ayant une taille un peu plus grande quo
celle de la plaque
Casserole lisse
Le couvercle est bien pose sur la casserole
Dessin 14
Incorrecte !
Grande consommation de courant
Mauvaise transmission de la chaleur
Temps de cuisson trop long
La casserole est trop
petite
Le fond de la casserole est
gondolée
La zone chauffante est sale.
Dessin 15
4 FOUR
4.1 CONSTRUCTION DU FOUR
CFF-631A CFF-631
Dessin. 16 Four
[1], [2], [3], [4] – glissières; 1 – résistance supérieure; 2 – résistance de gril; 3 – résistance inférieure;
4 – détecteur de la température; 5 – éclairage du four; 7 – embout d’alimentation du tournebroche;
1
2
3
4
[1]
[2]
[3]
[4]
1
2
3
4
[1]
[2]
[3]
[4]
5
7
FR
13
CFF-631C CFF-64MC ; CFF-631MC
Dessin. 17 Four
[1], [2], [3], [4] – glissières; 1 – résistance supérieure; 2 – résistance de gril; 3 – résistance inférieure;
4 – détecteur de la température; 5 – éclairage du four; 6 – cache perforée catalytique; 7 – embout
d’alimentation du tournebroche; 8 – glissières; 9 – protecteurs latéraux catalytiques
Le four est pourvu de glissières, sur 4 niveaux dans [1], [2], [3] i [4], destinées a recevoir les plaques
ou les grilles supportant les plats a cuisinier.
Dans la partie supérieure de la cavité il y a une résistance supérieure 1 et une résistance de gril 2 et
éclairage du four 5. Sous le sol du four il y a une résistance inférieure invisible 3.
Dans le modèle CFF-631 et CFF-631C dans la partie arrière de la cuisinière il y a un embout
d’alimentation du tournebroche 7 et dans le modèle CFF-64MC et CFF-631MC il y a un élément de
protection perforée 6 qui cache la résistance circulaire et le ventilateur de thermo circulation.
4.2 SELECTEURS DU FOUR
Le four possèdent les sélecteurs suivants:
Sélecteur des fonctions du four,
Sélecteur du régulateur de température,
– minuterie.
4.2.1 SELECTEUR DES FONCTIONS DU FOUR
Ce sélecteur (dessin 18) on peut tourner dans les deux sens de 0 – 360
0
. Sur le sélecteur il y a des
symboles graphiques qui présentent les fonctions du four.
Le sélecteur du four a les positions suivantes:
résistance inférieure
résistance du gril
résistance inférieure et supérieure
résistance du gril et ventilateur
résistance supérieure
thermo circulation
résistance du gril et le tournebroche
résistance supérieure et le tournebroche
0
four éteint
CFF-631A CFF-631 ; CFF-631C CFF-64MC ; CFF-631MC
Rys. 18
9
8
1
2
4
5
[1]
[2]
[3]
[4]
7
3
1
2
4
5
6
J
A
GB
8
C
C
C
C
once the cocks have been regulated, put on a knob and put out the flame.
The gas consumption with minimum flame equals to about 25% of the consumption with the maximum
flame.
2.3 INJECTORS REPLACEMENT
This cooker is adjusted to the gas and pressure specified on the appliance data plate. Should different gas
type be used you must replace the cooker injectors.
Replacement of injectors:
close the shut-off cock of the gas installation or cooker cylinder,
turn off all the gas cocks, take off the grates and the burner caps and heads
unscrew the nozzles and replace them with the correct ones,
put back the burner caps and heads,
regulate the cocks and check the connections for leaks.
The nozzle orifice diameter is marked on its end face, e.g. a nozzle with the diameter of φ 0.80 mm is
marked 080. Nozzle diameters for different gas types are shown in table 2.
Table 2 Injector diameter [mm]
Small burner Medium burner Large burner
G 20 20 mbar 0,75 1,02 1,25
G 25 20 mbar 0,80 1,12 1,35
G 25 25 mbar 0,75 1,02 1,26
G 30 30 mbar 0,50 0,70 0,80
G 30 50 mbar 0,50 0,60 0,75
2.4 CONNECTION TO ELECTRICAL SOCKET
The cooker CFF-64MC is equipped with a supply cable which ends with a plug with
grounding contact and it should be connected to a electric socket equipped with a
properly connected grounding prong. Fig. 7).
Fig. 7
WARNING !
1. The supply socket should be freely available for the users.
2. Pay close attention so that the mains cable does not touch hot elements of the cooker.
CFF-631A; CFF-631; CFF-631C; CFF-631MC
Cooker shall be properly connected to mains by qualified electrician according to safety
regulations in force. No modifications or changes to electric system of the cooker are allowed.
Electric mains feeding the cooker shall be provided with safety switch allowing disconnecting power in
emergency. Working contacts of the safety switch shall be spaced each other to at least 3 mm.
3 GAS HOB
3.1 GAS BURNERS
Gas flow in particular burners is opened and closed with the gas knobs.
Before turning on a burner, make sure the knob you intend to operate corresponds to the burner or a
plate you are going to use. Fig 8 shows which knobs correspond to which burners or hot plates.
Correct and energy saving usage of the burners is obtained by choosing appropriate flame and
cookware.
CFF-64MC CFF-631A; CFF-631; CFF-631C; CFF-631MC
Fig. 8
Placement of burners and knobs
GB
7
5. Close the oven door and operate it at the highest temperature for about 30 min. Any smoke and odour
occurring is harmless, if the kitchen is well ventilated, e.g. by opening the window. After cooling the
oven should be cleaned with the use of hot solution of washing liquid.
2 INSTALLATION
2.1 CONNECTION TO GAS INSTALLATION
Prior to connection ensure that the local distribution conditions (nature of the gas and gas
pressure) and the adjustment conditions of the appliance are compatible. In case of incompatibility
the injector nozzles must be replaced and the gas fittings regulated.
The cooker can be connected to domestic installation or to liquefied petroleum gas cylinder.
Prior to connection operation, the gas cock should be turned off.
2.1.1 CONNECTION TO DOMESTIC INSTALLATION
Connection to domestic installation can be made with either a rigid pipe or with a metal braided flexible
hose which meets the requirements of the national standards.
The domestic installation ends with a shut-off cock. After installing the cooker in a series of kitchen
furniture the shut-off cock should be easily available.
2.1.2 CONNECTION TO LIQUIFIED PETROLEUM GAS CYLINDER
If the user intends to use a liquefied petroleum gas cylinder the cooker shall not be installed in the
cellar or any other room located below the ground level.
When connecting the appliance to the liquefied petroleum gas cylinder we recommend to make the
connection with the rubber hose which fulfils the requirements of the country norms
After each connection of the cooker to the gas cylinder check if the cylinder valve is gas sound, check
the connection of the regulator with the cylinder, and how it works.
WARNING !
1.
1.1.
1. It is prohibited to check for leaks with open fire (e.g. a match or a candle). It can result in an
explosion!
2.
2.2.
2. Periodically check the condition of the hose and also check for the connection leaks, in
accordance with the regulations in force.
2.2 REGULATION OF COCKS
WARNING !
1. Before regulation and injector nozzle replacement take the plug out of the electric socket.
2. When regulating the cocks you should not completely unscrew the adjusting screw.
To regulate the gas cock means to set the minimal flame of the burner.
Regulation:
open gas using the knob and ignite the burner which is to be regulated,
set the knob on
position – minimum flame (fig. 9), and then, not changing
this position – take it off the knob shaft,
turn the adjustment screw “A” (fig. 6) and observe the flame, set the flame
height so that it does not go out in a slight draught or when changed rapidly
from the minimum position to maximum and vice versa.
the regulation has succeeded if the flame cone has conical shape , is green
and blue and its height is about 2 – 4mm.
Fig. 6 Gas cock
if the installation supplying the gas exhibits visible fluctuations of gas pressure (changes of flame size
during full flow), the minimum flame should be set at low pressure in the installation so that the burner
does not go out during normal operation.
A
FR
14
4.2.2 SELECTEUR DU REGULATEUR DE TEMPERATURE
Le sélecteur du régulateur de température (dessin 19) permet de choisir et de maintenir
automatiquement la température souhaitée.
Sur le sélecteur sont inscrits les chiffres - 50, 100, 150, 200 i 250,
qui correspondent aux choix de température en [
0
C] (dessin 19).
Pour choisir la température, tourner le sélecteur dans le ses des
aiguilles d’une montre alors que pour éteindre le four il faut tourner
dans le sens contraire aux aiguilles d’une montre.
Dessin 19 Sélecteur du régulateur de température
Apres avoir sélectionner la température, les résistances s’allument ainsi que le témoin rouge de
contrôle. Les résistances et le témoin rouge de contrôle s’allument et s’éteignent en fonction de
l’évolution de la température.
4.2.3 MINUTERIE
La minuterie sert a contrôler le temps de fonctionnement du four. On peut sélectionner avec la minuterie
une période de fonctionnement allant de a 120 minutes. Apres que le temps sélectionne se soit écoule,
l’alarme sone et le four s’éteint.
Quand le sélecteur se trouve sur la position „0” l’allumage du four est
impossible.
Si vous n’avez pas l’intention de travailler avec la minuterie, il faut choisir le
mode manuel d’utilisation. Pour cela, il faut mettre la minuterie sur la position
- le mode manuel d’utilisation.
Dessin 20
Programmation d’alarme acustique:
Tourner le sélecteur de la minuterie maximalement dans le sens des aiguilles d’une montre et après
choisir le temps souhaite, par exemple 50 minutes.
4.2.4 ECLAIRAGE DU FOUR
Les modèles CFF-64MC, CFF-631, CFF-631C et CFF-631MC sont équipes d’une lampe d’éclairage du
four. Cette lampe permet regarder les plats pendant la cuisson et elle reste allumée quand le four travaille.
4.3 ALLUMAGE ET EXTINCTION DU FOUR
Allumage du four
1. A l’aide du sélecteur de fonction, choisir le mode de cuisson,
2. A l’aide du régulateur de température, indiquer la température désirée.
1. A l’aide du sélecteur de minuterie on peut sélectionner le temps de cuisson désire.
Extinction du four
1. Quand le plat est prêt il faut positionner le sélecteur de fonction et le sélecteur de régulateur de
température sur la position „0”.
4.4 DESCRIPTION DES FONCTIONS DU FOUR
Cuisson a l’aide de la résistance inférieure
Pendant cette fonction on utilise la résistance inférieure qui se trouvent sous le sole du four. On peut
profiter de cette fonction quand on veut bien faire cuir le fond des gâteaux (par exemple au cas des
gâteaux humides avec des fruites). On conseille utiliser cette fonction pendant les dernières 10-15 minutes
de la préparation d’un plat.
FR
15
Système conventionnel (résistance inférieure et supérieure)
Pendant cette fonction on utilise les deux résistances – inférieur et supérieure. Il faut mettre les plats
uniquement sur un seul niveau. Le positionnement idéal correspond au niveau central du four. On utilise
cette fonction pour faire cuire des gâteaux, de la viande, du poisson, du pain et des pizzas.
Cuisson a l’aide de la résistance supérieure
Pendant cette fonction on utilise seulement la résistance supérieure. C’est une fonction pour préparation
rapide des plats (toasts, plats gratines) ; grâce a elle, le plat peut être dore sur le haut.
Grillades traditionnelles
Pour la grillades traditionnelles il faut préparer les petits morceaux de la viande (stecks, saucissons,
saucisses de gril, poisson les toasts, etc.).
Le grosseur du plat grille doit être entre 2 et 3 cm. On peut mettre les plats sur la lèchefrite et sur la
grille.
Avant des grillades, il faut mettre un peu de l’huile sur la viande et sur la poisson.
Utilisation du gril:
Préchauffer le gril en sélectionnant la température maximale.
Positionner le sélecteur des fonctions sur la position ,
Sélectionner la température et éventuellement le temps nécessaire a la grillade,
Des que la moitie du temps est écoulée retourner la grillade sur l’autre face.
ATTENTION !
1. Soyez vigilant pendant le fonctionnement de l’appareil. Interdit de laisser l’appareil sauf la
supervision.
2. Pendant la grillade de la viande sur la grille, il faut mettre la lèchefrite sur la glissière la plus
basse afin de recueillir la graisse tombant dans la partie inférieure du four et y mettre environ
de 0,5 l de l’eau.
3. Pendant le travail la cuisinière se fait très chaude. Tenir hors de portee des enfants.
Grillade au tournebroche
Le tournebroche permet de rotor dans le four des volailles, des saucisses, … etc.
Dessin 21
1 – résistance du gril
2 – alimentation du tournebroche
3 – fourchettes
4 – broche du tournebroche
5 – lèchefrite
6 – cadre du tournebroche
7 – poignée du tournebroche
Utilisation du tournebroche:
Il faut retirer du four tout l’équipement inutile,
Glisser le cadre du tournebroche sur un niveau correcte,
Insérer sur la broche une des fourchettes et placer la grillade en faisant attention a ce qu’ elle soit
équilibrée le long de la broche ; puis insérer la deuxième fourchettes et la sécuriser pour qu’elle ne
bouge pas, en vissant les vis se trouvant sur les fourchettes,
Glisser la partie pointue de la broche dans l’orifice destine a cet effet et la pousser jusqu’au bout, la
deuxième partie de la broche devra s’appuyer sur le cadre du tournebroche,
J
A
GB
6
1.5 POSITIONING THE COOKER
Kitchen room shall be dry and well ventilated.
After removing all packaging components off the cooker, it
shall be positioned so as to ensure free access to the hob
and the oven. It is not recommended to place cooker on a
furniture footing.
In order to minimize the negative influence of draughts, the
appliance should not be installed on the door/window line.
When placing the cooker in series with kitchen furniture the
distance between the cooker lateral walls and the
cupboards cannot be less than 30mm.
There shall be empty space above the appliance for kitchen
vapours to scatter. The best solution is to install a kitchen
hood which will absorb or extract the vapours. The minimal
distance between the hob and the hood shall be at least
650mm (fig. 3).
The wall surface above the cooker should be covered with
non combustible materials. Upper cupboards should not be
placed directly over the appliance.
Fig. 3 The example of cooker placement in a room.
Kitchen master switch or the socket where the cooker is plugged should be easily accessible for users.
The cooker is equipped with adjustable feet which serve to level uneven floor surfaces and to correspond
to your work surface. The regulation should be done by applying one of the methods below:
Positioning of a cooker:
1.
Remove the cooker drawer (fig. 4) and then, through the opening, adjust the foot height as needed with
a flat screwdriver.
2.
Get the cooker out of plumb position (fig. 5) to get access to the feet from beneath. The regulation can
be done manually with the 8mm allen key. Put the allen key into the feet’s hexagonal opening and turn
in the appropriate direction.
Fig. 4 Fig. 5
After positioning the cooker must be connected to gas installation and electric socket.
1.6 PREPARING FOR USE
1. Check if the particular burner elements are placed correctly.
2. Clean enamel and glass surfaces with a soft, moist cloth.
3. Before using the appliance for the very first time, we recommend heating the hot plate for about 5
minutes setting the knob on position „6”, as an exception - without putting a pan on it. During that time
the protective layer on the plate will burn out. When the plate has cooled down wipe it with a dry cloth.
4. Remove all the packaging elements from the cooker, including protective layers on chrome parts and
stainless steel parts. Wash the oven accessories with warm solution of washing liquid.
GB
5
CONTROL PANELS
CFF-64MC
CFF-631A
CFF-631
CFF-631C
CFF-631MC
Fig. 2
1 – burner knobs; 2 – hot plate knob; 3 – function selection knob of the oven; 4 – temperature selector
knob; 5 – cooker operation indication light; 6 – temperature control indication light; 7 – timer knob;
Cooker operation indicator light signals switching on of any heating element of a cooker, which is either a
gas hob or an oven.
Temperature control indicator light signals the temperature controller is operating. The light comes on once
the temperature in the oven is set and when reaching the set temperature it automatically goes out.
2
1
1
1
4
3
6
5
C
C
0
50
100
150
200
250
1
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0
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0
0
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0
20
40
60
80
100
120
0
FR
16
Dévisser la poignée et fermer la porte du four,
Allumer le four, sélectionner la température et éventuellement le temps de cuisson désire..
Grillade a l’aide de la résistance supérieure
C’est une fonction qui permet la grillade au tournebroche des repas plus lentement. En utilisant cette
fonction il faut suivre les même pas que dans le point avant.
Grillade au ventilateur branche
C’est une fonction destinée a la cuisson sur la grille de grandes portions de la viande (roulade, filet,
filet de porc, poulets, etc.). Dans ce cas, le réchauffage préalable du four n’est pas nécessaire. La
durée de grillade est inférieure d’environ 20 % par rapport a celle traditionnelle.
Placer les plats, en fonction de volumes, au troisième ou quatrième niveau de four.
Application de cette fonction permet d’améliorer les qualités de goût des plats. On obtient ainsi une
couche dite « croûte croustillante ».
Thermo circuit
Le principe de fonctionnement du thermo circuit consiste a faire forcer avec le ventilateur la
circulation d’aire chaud, dans toute la chambre de four. En appliquant cette méthode de chauffage,
il faut sélectionner la température un peu plus inférieure a celle utilisée pour la cuisson
traditionnelle. Elle sera inférieure a 200
0
C.
Le thermo circuit est parfaitement adapte a la cuisson simultanée de deux plats de même ou
différente sorte (p.ex. de la viande ou du poisson), places dans le four sur les niveaux differents,
ces plats exigeant des températures de cuisson semblables l’une a l’autre. A la cuisson de deux
plats, la température sera un peu plus élevée par rapport a celle recommandée, la durée étant plus
longue qu’a la cuisson d’un seul plat.
Pendant la cuisson et la grillade de deux plats il est conseille de préparer les plats du poids plus
qu’un kilo.
En cas de la cuisson simultanée de deux plats:
Enlever du four les deux plats et contrôler qu’il sont bien cuits; si l’un d’eux n’est pas encore
prêt, il faut le laisser dans le four et faire la cuisson complémentaire.
A la fin de la cuisson, il faut éteindre le four.
Décongélation
Le four est parfaitement adapte a décongeler les plats fort gelés, grâce a la fonction de thermo circuit.
Nous proposons, en général, la mise des produits gelés sur la plaque place sur le 2-eme ou 3-eme
niveau. Sélectionner la température de décongélation en fonction de sorte du plat.
Pâtisserie, fruits et gelées de viande seront décongelés, le thermo circuit en marche, sans que la
température y soit réglée.
Pour décongeler la viande ou la volaille, il faut envelopper en papier alu afin de prévenir l’influence
d’air chaud. Ensuite, mettre les plats dans le four dans sa partie basse centrale, brancher le four et
régler la température sur environ 50–70
0
C.
Les plats gelés prêts a consommation, par exemple, les légumes, peuvent être cuits immédiatement,
sans qu’ils soient décongelés.
4.5 INFORMATION GENERALE CONCERNANT LA PREPARATION DES PLATS
L’extinction du témoin rouge de contrôle signale que la température sélectionnée est atteinte.
Pour cuire les gâteaux on peut utiliser les moules traditionnelles de tôle mais aussi les moules
couvertes par téflon, céramiques, de verre, et d’aluminium. Avant de première usage, il faut mettre une
nouvelle moule de tôle dans le four très chaud.
Il est conseille de remplir les moules de la pâte en 2/3 de son hauteur, en laissant assez de place pour
le gâteau prêt. Il faut placer une moule toujours au centre de la grille.
FR
17
Il faut strictement respecter les indications concernant le chauffage initial de la cavité parce quo les
differents gâteaux ont les differents paramètres de cuisson. Normalement on cuisent les gâteaux dans
la température de 160-200
0
C. Il est interdit d’ouvrir la porte du four pendant la cuisson parce qu’on
peut provoquer le tombée de la pâte.
En choisissant la température il faut respecter les règles suivantes:
Pâte fine – puissance forte, temps de cuisson court,
Pâte épaisse et liquide – puissance plus faible, temps plus long.
Pendant la cuisson il faut chauffer uniformément chaque partie de gâteau. On remplis cette condition
après choisir la fonction
ou
.
Pour vérifier qu’un gâteau est parfaitement cuit l’astuce consiste, avant d’éteindre le four il faut y
introduire une petite tige en bois servant de sonde; si le gâteau ne colle pas a la tige – le gâteau est
prêt. Apres la cuisson, laisser le gâteau dans le four encore environ 5 minutes.
Pour griller les viandes on peut utiliser les récipients céramiques, de verre, d’acier, d’email ou fondant,
avec les poignées résistantes aux températures grandes. On peut griller la viande en choisissant la
fonction
ou
. La viande,surtout maigre il faut griller en fonction
. La température de la
grillade dépend de la qualité et de la quantité de viande. En général, ce sont des températures
comprises entre 200 et 250
0
C.
Dans les tableaux se trouvant ci-dessous, vous trouverez les paramètre d’orientation permettant de
Curie les gâteaux et les viandes. Ces paramètres ne servent que une valeur approximative. Dans la
pratique le temps peut être un peu différent (les températures un peu plus élevées ou moins élevées).
Elles dépendent aussi des récipients utilises pendant la grillade ou la cuisson, de leur forme, de la
quantité et du goût individuel du degré de cuisson du plat.
Gateaux
Tableau 4
Type de gateau Temps de la cuisson (heu : minute) Température [
0
C]
Pâte de sable 1:15 – 1:20 160 – 175
Pâte au levure 0:50 – 1:00 175 – 190
Biscuit 0:30 – 0:40 170 – 180
Gâteau crustillante 0:10 – 0:25 210 – 220
Pain natte 0:30 – 0:40 190 – 200
Strudel (avec des pommes) 0:40 – 0:50 220
Tartes aux fruits 0:25 – 0:50 200 – 210
Tarte crustillante 0:20 – 0:30 200 – 220
Plat de la viande
Tableau 5
Plat Temperature [
0
C] Temps de la cuisson[min]
Viande
– grillade courte
225 – 250
Viande
– grillade longue
190 - 210
12 – 15 pour une centimetre de
viande
Volaille 225 - 250 50 – 60
Canard, oie, dinde 200 - 210
Gibier 190 - 210
En dépendance de la taille jusqu’a
3 heures
Poisson
Grillade jusqu’a 2 kilos
Cuisson a la vapeur jusqu’a 2
kilos
225 – 250
180 - 200
20 – 30
30 - 50
J
A
GB
4
Never use the oven compartments or pans for storing inflammable or heat-sensitive materials, they
may ignite or even result in a fire when the oven is turned on.
We recommend to clean all impurities from the cover before its shutting
You must turn off all the burners and hot plate, and cool them down before shutting the cover. The
glass cover can break if it is heated.
Do not use the appliance for heating rooms.
In case of gas leak you should:
immediately shut off the valve on the gas supply or on the gas cylinder,
turn off all the burners and other flammable resources,
thoroughly ventilate the room,
during that time you must not light matches, smoke cigarettes, turn on or off any electrical
appliances (radio, electric bell, light switch etc.) or mechanical appliances which produce sparks.
the failure should be reported to an authorised service or a qualified installer should be called for.
Should there be a leak on the gas cylinder valve and flames appear, you must throw a wet blanket onto
the cylinder so that it cools down, and shut off the cylinder valve. It is prohibited to use a damaged
cylinder.
A non authorised person is not allowed to converse the cooker to a different gas type, or to make
changes in the gas and electricity installation of the appliance.
Burners
Do not put pots which warp or unstable ones on the pan grates as they can tip over and spill the
contents onto the burners.
Do not take off the grates and put the pots directly on burners.
Do not put empty pots over a burner when it is on.
Keep the burners clean at all times, do not let dishes overflow and spill the contents onto the
burners.
Reduce the flame or put it out before taking the pots off the burners.
Hot plate
Keep the plate clean at all times. Dirty plate does not transmit all the power.
Turn on the plate only after placing a pot with meal on it, except for when you use it for the first time.
Do not place wet pots on the plate since moisture encourages corrosion.
Do not pour cold water on the plate.
Turn the plate off a few minutes before cooking is finished, the plate accumulates heat and stays
hot for some time once switched off.
Do not use aluminium foil or plastic containers when cooking on the plate.
Hotplate cannot serve as a place for putting hot pots.
1.4 COOKER STRUCTURE
CFF-64MC CFF-631A; CFF-531; CFF-631C; CFF-631MC
1.4.1.1.1 Fig.1
1 – gas hob
2 – electric oven
3 – oven door
4 – drawer
5 – cover
6 – small burner
7 – medium burner
8 – large burner
9 – hot plate
10 – grate
11 – control panel
12 – baking tin
13 – griddle
10
11
7
6
5
13
12
8
7
1
2
3
4
C
C
10
11
9
6
5
13
12
8
7
1
2
3
4
C
C
GB
3
1 GENERAL INFORMATION
1.1 PURPOSE
Cooker is intended for preparing meals at household only. Using it for other purposes is prohibited!
1.2 TECHNICAL CHARACTERISTICS
Table 1
CFF
64 MC
CFF
631 A
CFF
631
CFF
631 C
CFF
631 MC
Cooker overall dimensions
height (up to the hob) x width x depth [mm]
850 x 600 x 600
height [mm] 335 335 335 335 335
width [mm] 395 430 430 395 395
Oven overall
dimensions
depth [mm] 425 450 450 450 425
Oven capacity [dm
3
] 58,0 65,0 65,0 61,0 58,0
Nominal supply voltage 230V ~ 50Hz
Cooker power rating [W] 2200 3700 4200 4200 4200
Small burner 1100 W 1 piece 1 piece 1 piece 1 piece 1 piece
Medium burner 2000 W 2 piece 1 piece 1 piece 1 piece 1 piece
Large burner 3100 W 1 piece 1 piece 1 piece 1 piece 1 piece
Hot plate φ 180 / 1500 W
Gas hob
Hot plate φ 180 / 2000 W Ex
Electronic ignition of burners
upper heater 700 W
bottom heater 1500 W
grill heater 2000 W
roasting-spit drive 4 W
circular heating element 2000 W
Electric
oven
oven lightening 25 W
Oven temperature control
Timer 120
baking trays 1 piece 1 piece 1 piece 1 piece 1 piece
griddle 1 piece 1 piece 1 piece 1 piece 1 piece
Oven
accessories
roasting-spit frame 1 piece 1 piece
1.3 IMPORTANT INSTRUCTIONS
During use, the cooker becomes very hot. Care should be taken to avoid touching hot elements inside
the oven. Pay close attention to children.
Connection leads of other household electrical equipment, used while the cooker is being operated,
should be kept away from its hot elements. Care should be taken not to press them with the hot oven
door.
Use protective gloves when taking the dishes away from the gas hob or the baking tins out of the oven.
Keep proper distance from the oven door while opening to let hot air scatter.
Do not store flammable materials in the vicinity of burners.
The appliance must be kept clean at all times as build-up fat can result in a fire.
Place pots centrally over the burners. To reduce the risk of spillage due to unintentional contact with
the pot, the handle of the pots should be positioned so that it is turned inward, and does not extend
over the adjacent burners.
Do not overload the opened oven door. You must not sit on it or press on it.
Do not leave the appliance with the burners lit up without supervision, especially during frying, since
overheated fat can ignite.
FR
18
Gateaux
Tableau 6
Plat Température [
0
C] Temps de la cuisson[min]
Meringues 100 1:00 – 1:10
Pâte de sable 160 1:05 – 1:10
Pâte au levure 160 1:00 – 1:10
Gâteau crustillante 175 0:40 – 0:45
Tarte crustillante 175 0:20 – 0:30
Tartes aux fruits 175 0:40 – 0:55
Biscuit 160 0:30 – 0:40
Plat de la viande
Tableau 7
Type de la viande Quantite [kg] Température [
0
C]
Temps de la
cuisson[godez:min]
Volaille 1 180 0:50 – 1:00
Gibier 1 – 1,5 160 2:00 – 2:20
Veau 1 160 1:40 – 2:20
Porc 1 175 1:50 – 2:00
Boeuf 1 160 2:00 – 2:30
Oie, canard - 175
1)
1)
temps de cuisson dépend du poids de la viande
Grillade au grille
Tableau 8
Temps de grillade [min]
Plat
1 strona 2 strona
Cotelet et escalope du porc 8 –10 6 – 10
Piece du porc 10 – 12 6 – 8
Saucisses 8 – 10 6 – 8
brochettes 7 – 8 5 – 6
Steak du boeuf 6 – 7 5 – 6
Piece du boeuf 10 – 12 10 – 12
Cotelet du veau 6 – 8 6 – 8
Steak du veau 6 – 7 5 – 6
Cotelet du moutant 8 – 10 6 – 8
Poulet – une moitie 10 – 15
(partie interieure)
10 – 12
(partie exterieure)
Filet 6 – 7 4 - 5
Truite 4 - 7 6
Croutant 2 – 3 2 – 3
Toasts 3 - 5 2 - 3
FR
19
5 NETTOYAGE ET ENTRETIEN
5.1 REMARQUES GENERALES
ATTENTION !
Avant de procéder au nettoyage de l’appareil, il faut débrancher la cuisinière de la prise de courant
et attendre son complet refroidissement.
La cuisinière doit être nettoyée systématiquement pour garder son bon état technique et estethique.
Pour le nettoyage il ne faut pas utiliser de produits abrasifs, d’éponges en aluminium, de produits
chimiques agressifs et d’objets pointus.
Les parties métalliques inoxydables ainsi quo les sélecteurs et les commandes devront être nettoyés
avec un liquide doux qui ne contient pas d’éléments abrasifs risquant d’endommager les inscriptions
indicatives.
Les pièces emaillees devront être nettoyées a l’aide d’un torchon doux ou d’une éponge imbibee d’eau
chaude et d’un détergeant délicat. La saleté résistante devra être nettoyée a l’aide d’un produit spécial
pour cuisinière.
Pour nettoyer la table des foyers éviter de verser de l’eau sur la table. La surface autour des brûleurs
devra toujours être propre parce que la saleté a une influence négative sur la combustion du gaz.
Il faut enlever de la table le gril sale, et le laisser tremper dans l’eau chaude avec un détergeant, et
après le nettoyer et le sécher bien.
Les brûleurs et les embouts d’allumeurs devront être toujours propres et secs afin de permettre un
fonctionnement correcte.
Les plaques et les moules pour les gâteaux ainsi quo le plaques servant a Curie la viande et la
lèchefrite, doivent être soigneusement nettoyés, après leur utilisation, avec de l’eau chaude et des
produits pour la vaisselle, puis sèches.
Contrôler la propreté des joints de la porte du four
5.2 NETTOYAGE DU COUVERCLE
Pour procéder au nettoyage de la cuisinière on peut démonter le
couvercle.
Pour cela il faut ouvrir totalement le couvercle, le prendre a deux mains
par les cotes, le soulever pour retirer des trous de la table foyers (dessin
22). Apres laver le couvercle, sécher et mettre a cote.
Dessin 22 Démontage du couvercle
5.3 NETTOYAGE DES BRULEURS
Il est conseille de nettoyer les brûleurs après chaque inondation du brûleur
par le plat, et aussi périodiquement nettoyant la saleté.
Pour cela enlever les éléments extérieurs des brûleurs (les cache et les
buse) (dessin 23), les mettre dans l’eau chaude avec du détergeant puis
laver soigneusement chaque partie.
On peut laver les capuchons a l’aide d’une éponge et la buse – a l’aide
d’une brosse douce en métal. Apres le nettoyage vérifier les trous de
passage de flamme a la lumière.
Dessin 23 Elements du brûleur
1 – capuchon; 2 – buses; 3 - corps; 4 – gicleurs
GB
2
1
GENERAL INFORMATION...........................................................................................3
1.1
PURPOSE ...........................................................................................................................................................3
1.2
TECHNICAL CHARACTERISTICS .....................................................................................................................3
1.3
IMPORTANT INSTRUCTIONS............................................................................................................................3
1.4
COOKER STRUCTURE......................................................................................................................................4
1.5
POSITIONING THE COOKER ............................................................................................................................6
1.6
PREPARING FOR USE.......................................................................................................................................6
2
INSTALLATION ..........................................................................................................7
2.1
CONNECTION TO GAS INSTALLATION ...........................................................................................................7
2.1.1
CONNECTION TO DOMESTIC INSTALLATION.......................................................................................7
2.1.2
CONNECTION TO LIQUIFIED PETROLEUM GAS CYLINDER................................................................7
2.2
REGULATION OF COCKS..................................................................................................................................7
2.3
INJECTORS REPLACEMENT ............................................................................................................................8
2.4
CONNECTION TO ELECTRICAL SOCKET .......................................................................................................8
3
GAS HOB....................................................................................................................8
3.1
GAS BURNERS...................................................................................................................................................8
3.1.1
SELECTION OF FLAME.............................................................................................................................9
3.1.2
SELECTION OF POTS.............................................................................................................................10
3.2
HOT PLATE.......................................................................................................................................................10
3.2.1
SELECTION OF POTS FOR THE HOT PLATE.......................................................................................11
4
USING THE OVEN ....................................................................................................11
4.1
OVEN STRUCTURE..........................................................................................................................................11
4.2
OPERATING THE OVEN ..................................................................................................................................12
4.2.1
FUNCTION SELECTOR KNOB OF THE OVEN ......................................................................................12
4.2.2
TEMPERATURE SELECTION KNOB ......................................................................................................13
4.2.3
TIMER.......................................................................................................................................................13
4.2.4
LIGHTENING OF THE OVEN INTERIOR ................................................................................................13
4.3
TURNING THE OVEN ON AND OFF................................................................................................................13
4.4
DESCRIPTION OF OVEN FUNCTIONS...........................................................................................................13
4.5
GENERAL HINTS ON PREPARING DISHES...................................................................................................15
5
CLEANING AND MAINTANANCE..............................................................................17
5.1
GENERAL REMARKS.......................................................................................................................................17
5.2
CLEANING THE COVER ..................................................................................................................................17
5.3
CLEANING THE BURNERS..............................................................................................................................18
5.4
CLEANING THE OVEN.....................................................................................................................................18
5.4.1
DISASSEMBLY OF THE OVEN DOOR ...................................................................................................18
5.4.2
DISASSEMBLY OF SIDE CATALYTIC SHIELDS....................................................................................19
5.4.3
CLEANING ENAMELLED SURFACES OF THE OVEN...........................................................................20
6
TROUBLESHOOTING................................................................................................20
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