OPERATING INSTRUCTIONS
WARNING: In order to avoid injury or
burns, never touch any metal parts on
the deep fryer because they may be hot.
Filling the Frying Basket
• Do not fill the frying basket when it is
immersed in the hot oil.
• Place the food in the frying basket.
Do not drop the food into the hot
cooking oil. Do not overfill it and never
exceed the “MAX” line on the frying
basket. For optimum results and
shorter frying time, fry smaller
quantities.
• The frying basket has a “MAX” line
on it. Do not fill the basket with food
over this line.
WARNING: When frying frozen foods,
remove the frying basket from the deep
fryer before filling because oil will spatter
and cause burns.
CAUTION: When frying frozen foods
such as French Fries, you should not
exceed the “Max” fill line on the fryer
basket. Clean off any ice from frozen food
prior to frying. Failure to do so may cause
fryer to overflow when food is placed in oil.
CAUTION: Never plug in the control
panel when it is not assembled to the fryer
body. Do not immerse the control panel,
power cord or plug in water or any other
liquid.
Frying Food
• Always use the frying basket to fry food.
• Always close the lid cover during frying.
• When the oil is pre-heated, the ready
indicator light will come on indicating
that the desired temperature is reached.
• Slowly lower the frying basket into the
hot oil. Lowering the frying basket too
quickly can result in the oil overflowing
and splashing.
• Replace the lid carefully.
• It is normal for steam to escape through
the sides of the lid while frying.
• Avoid standing too close to the deep
fryer while it is working.
WARNING: When opening the fryer lid
after frying, lift the lid slightly, then wait to
allow the steam to escape before
removing the lid completely. Keep face
away from unit to avoid burns caused by
escaping steam.
• Press the power button to turn the
power off.
• Unplug the power cord from the wall
outlet.
• Lift up the lid cover slowly and wait to
allow steam to escape before
removing the lid cover completely.
• Lift up the frying basket by the
handle. Place it on the oil container
and allow the food to drain for a
minute.
• Once the oil has drained from the
frying basket, the basket may be
lifted off and the food served.
WARNING
6
: Always let the deep fryer
cool completely (approximately 2 hours)
before cleaning or storing. Never carry
or move the deep fryer with hot oil
inside.
At the End of Cooking
• Do not mix different oils or new and
old oil together.
• Replace oil regularly. In general, oil
will be tainted fast when frying food
containing a lot of protein, (such as
poultry, meat and fish). When oil is
used mainly to fry potatoes and is
filtered after each use, it can be used
up to 8 to 10 times, but do not use the
same oil for more than 6 months.
• Always replace all oil as soon as it
starts foaming when heated or when
color becomes dark or when it has a
rancid smell or taste or becomes
syrupy.
• Make sure that the food to be fried is
dry.
• Remove loose ice from frozen food
before frying.
• To cook evenly, pieces should be the
same size and thickness.
• Thicker pieces will take longer to cook.
Frying Tips
Fig. 1
MODE D’EMPLOI
Lisez toutes les sections de ce guide et suivez attentivement toutes les instructions.
Nettoyez Entièrement Avant la
Première Utilisation
MISE EN GARDE: Laissez toujours la
friteuse refroidir complètement durant 2
heures avant de la démonter pour la
nettoyer. Ne déplacez jamais la friteuse
si elle contient de l’huile chaude. Avant de
nettoyer, assurez-vous que la fiche n’est
branchée dans la prise murale.
• Tous les composants, à l’exception des
pièces électriques, peuvent être lavés
à l’eau savonneuse chaude. Séchez
entièrement avant l’utilisation.
• Utilisez la poignée pour retirer le panier
à friture. Assurez-vous toujours que la
poignée est bien attachée au panier.
Pour fixez la poignée au panier de
friture, insérez la portion métallique de
la poignée dans la fourche métallique
du panier à friture. (Fig. 1)
MISE EN GARDE: N’immergez jamais le
panneau de commande.
MISE EN GARDE: Tous les composants
doivent être entièrement secs avant de
remplir la friteuse d’huile et de l’utiliser.
Une attention particulière doit être portée
afin de s’assurer que le filtre à huile lavable
du couvercle est entièrement sec. Sans
quoi, le filtre ne fonctionnera pas
correctement et la vapeur pourrait
demeurer dans la friteuse en marche.
MISE EN GARDE: Ne dépassez jamais
la ligne «MAX» lorsque vous remplissez le
panier d’aliments.
Première Utilisation
MISE EN GARDE: Ne branchez jamais
le panneau de commande avant de
l’installer dans le corps de la friteuse si
l’élément chauffant est dans le récipient
d’huile. N’immergez pas le panneau de
commande, le cordon ou la fiche.
MISE EN GARDE: N’utilisez pas cet
appareil pour faire bouillir de l’eau.
Remplissage du Récipient d’huile
MISE EN GARDE: Ne branchez
jamais la friteuse avant de la remplir
d’huile au niveau indiqué. Assurez-vous
que le panneau de commande est bien
installé dans le corps de la friteuse et
l’élément chauffant dans le récipient d’huile
avant de brancher la friteuse.
• Utilisez les mélanges d’huile végétale,
l’huile de maïs pure ou l’huile de canola.
N’utilisez pas d’huile d’olive, de
margarine, lard ou gras.
• Le niveau d’huile doit toujours être
maintenu entre les niveaux minimal et
maximal indiqués à l’intérieur du
récipient d’huile. Vérifiez le niveau
d’huile avant chaque utilisation. Pour
de meilleurs résultats, NE DÉPASSEZ
PAS le niveau MAX d’huile. (Fig. 2)
• Ne mélangez jamais d’huiles et de gras.
Ne mélangez pas de l’huile neuve avec
de l’huile usagée.
Fig. 2
23
• Soulevez le panneau de commande
avec l’élément chauffant hors de ses
fentes en le tirant d’une main, tout en
tenant le corps de la friteuse de l’autre
main.
• Retirez le récipient d’huile.
• Nettoyez le récipient d’huile et le panier
de friture à l’eau chaude, avec du
détergent liquide ou autre détergent
comestible et une éponge non abrasive.