OMGAN WO-IT-0435-S Instruction manuals

Taper
Instruction manuals
Revised - 3/18/2015
Toll Free: 1-800-465-0234
Fax: 905-607-0234
www.omcan.com
Wood Burning Ovens
Models WO-IT-0435-S, 0435-M, 0620-L
Items 43648, 43649, 43650
Instruction Manual
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Page
--------------------------------------------------------------------------- 3 - 4
--------------------------------------------------------------------------- 4 - 5
---------------------------------------------------------------------- 5 - 6
--------------------------------------------------------------------------------------- 6 - 7
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----------------------------------------------------------------------------------------- 9
------------------------------------------------------------------------ 9 - 14
----------------------------------------------------------------- 15 - 20
------------------------------------------------------------------------------------------- 21 - 22
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Table of Contents
Section
General Information
Safety and Warranty
Technical Specications
Installation
Operation
Maintenance
Instructions Français
Instrucciones en Español
Notes
Warranty Registration
Model WO-IT-0435-S / Model WO-IT-0435-M / Model WO-IT-0620-L
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General Information
Omcan Manufacturing and Distributing Company Inc. and Food Machinery of America, Inc. dba Omcan
are not responsible for any harm or injury caused due to any person’s improper or negligent use of
this equipment. The product shall only be operated by someone over the age of 18, of sound mind, and
not under the inuence of any drugs or alcohol, who has been trained in the correct operation of this
machine, and is wearing authorized, proper safety clothing. Any modication to the machine voids any
warranty, and may cause harm to individuals using the machine or in the vicinity of the machine while
in operation.
CHECK PACKAGE UPON ARRIVAL
Upon receipt of an Omcan shipment please inspect for external damage. If no damage is evident on the
external packaging, open carton to ensure all ordered items are within the box, and there is no concealed
damage to the machine. If the package has suffered rough handling, bumps or damage (visible or concealed),
please note it on the bill of lading before accepting the delivery and contact Omcan within 24 hours, so we may
initiate a claim with the carrier. A detailed report on the extent of the damage caused to the machine must be
lled out within three days, from the delivery date shown in the shipping documents. Omcan has no recourse
for damaged products that were shipped collect or third party.
Omcan Fabrication et distribution Companie Limité et Food Machinery d’Amerique, dba Omcan ne
sont pas responsables de tout dommage ou blessure causé du fait que toute personne ait utilisé
cet équipement de façon irrégulière. Le produit ne doit être exploité que par quelqu’un de plus de 18
ans, saine d’esprit, et pas sous l’inuence d’une drogue ou d’acohol, qui a été formé pour utiliser
cette machine correctement, et est vêtu de vêtements de sécurité approprié. Toute modication de la
machine annule toute garantie, et peut causer un préjudice à des personnes utilisant la machine ou
des personnes à proximité de la machine pendant son fonctionnement.
VÉRIFIEZ LE COLIS DÈS RÉCEPTION
Dès réception d’une expédition d’Omcan veuillez inspecter pour dommages externes. Si aucun dommage
n’est visible sur l’emballage externe, ouvrez le carton an de s’assurer que tous les éléments commandés
sont dans la boîte, et il n’y a aucun dommage dissimulé à la machine. Si le colis n’a subi aucune mauvaises
manipulations, de bosses ou de dommages (visible ou cachée), notez-le sur le bond de livraison avant
d’accepter la livraison et contactez Omcan dans les 24 heures qui suivent, pour que nous puissions engager
une réclamation auprès du transporteur. Un rapport détaillé sur l’étendue des dommages causés à la machine
doit être rempli dans un délai de trois jours, à compter de la date de livraison indiquée dans les documents
d’expédition. Omcan n’a aucun droit de recours pour les produits endommagés qui ont été expédiées ou cueilli
par un tiers transporteur.
Omcan Empresa De Fabricacion Y Distribucion Inc. Y Maquinaria De Alimentos De America, Inc. dba
Omcan no son responsables de ningun daño o perjuicío causado por cualquier persona inadecuada o
el uso descuidado de este equipo. El producto solo podra ser operado por una persona mayor de 18
años, en su sano juicio y no bajo alguna inuencia de droga o alcohol, y que este ha sido entrenado
en el correcto funcionamiento de esta máquina, y ésta usando ropa apropiada y autorizada. Cualquier
modicación a la máquina anúla la garantía y puede causar daños a las personas usando la máquina
mientras esta en el funcionamiento.
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General Information
Safety and Warranty
REVISE EL PAQUETE A SU LLEGADA
Tras la recepcion de un envio Omcan favor inspeccionar daños externos. Si no hay daños evidentes en el
empaque exterior, Habra el carton para asegurararse que todos los articulos solicitados ésten dentro de la
caja y no encuentre daños ocultos en la máquina. Si el paquete ha sufrido un manejo de poco cuidado, golpes
o daños (visible o oculto) por favor anote en la factura antes de aceptar la entrega y contacte Omcan dentro
de las 24 horas, de modo que podamos iniciar una reclamación con la compañia. Un informe detallado sobre
los daños causados a la máquina debe ser llenado en el plazo de tres días, desde la fecha de entrega que se
muestra en los documentos de envío. Omcan no tiene ningun recurso por productos dañados que se enviaron
a recoger por terceros.
GENERAL SAFETY WARNINGS
Before staring-up the oven, read carefully the instructions in this manual and follow its directions.
The ovens produced by the company Peva Service Srl and distributed in Canada exclusively by our company
are made in Italy, are simple to use, guarantee the best cooking quality using a small quantity of wood, which is
ecological and economic. All Omcan Elite Wood Burning Ovens are static baking (without ventilation) to obtain
a natural and genuine food (like the wood-burning ovens with direct cooking). All ovens are manufactured with
high quality materials and are subject to careful tests.
The oven is also equipped with all the protections and safety devices deemed necessary.
In any case it’s necessary to follow carefully the following guidelines:
Use only wood to light the re, ecologically and easily available, take care not to use painted or treated
wood with plastic material or toxic paints.
The oven should not be lit close to inammable materials or explosives.
Temperatures higher than 300°C/572°F may damage the oven.
Always use oven gloves to prevent burns, in case of a contact with hot parts of the oven.
During the lighting, heating and cooking; children should be kept away from the oven.
Never put your hands in the oven while it is running, and wait for it to cool down after use.
Do not change for any reason oven parts.
IMPORTANT: It’s absolutely forbidden to store ammable materials inside the trolley compartment.
The use of fuels other than those specied by the manufacturer can cause damage to the oven and situations
of danger for the user.
The oven must not be used:
For different uses not mentioned in this manual.
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Safety and Warranty
With excluded or not braked safety devices.
IMPORTANT: The use of the oven for other purposes than those referred, the manufacturer is relieved
from any liability for damage caused by the oven to things and / or people.
During the lighting, heating and cooking children should be kept away from the oven.
6 MONTHS PARTS AND LABOUR WARRANTY
Within the warranty period, contact Omcan Inc. at 1-800-465-0234 to schedule an Omcan authorized
service technician to repair the equipment locally.
Unauthorized maintenance will void the warranty. Warranty covers electrical and part failures not
improper use.
WARNING:
The packaging components are classied as normal solid urban waste and can therefore be disposed of
without difculty.
In any case, for suitable recycling, we suggest disposing of the products separately (differentiated
waste) according to the current norms.
DO NOT DISCARD ANY PACKAGING MATERIALS IN THE ENVIRONMENT!
Technical Specications
DIMENSION AND TECHNICAL DATA
On the table below you can nd the dimension features of the ovens and their accessories depending on the
type.
Model WO-IT-0435-S WO-IT-0435-M WO-IT-0620-L
Cooking Chamber 17.1” x 24.4”
435 x 620mm
17.1” x 31.5”
435 x 800mm
24.4” x 31.5”
620 x 800mm
External Dimensions 28.3” x 29.5” x 71.7”
720 x 750 x 1820mm
28.3” x 930 x 71.7”
720 x 930 x 1820mm
35.4” x 36.6” x 76”
900 x 930 x 1930mm
Oven Door Dimensions 17.1” x 16.9”
435 x 430mm
24.4” x 19.3”
620 x 490mm
Dimensions with
Canopy
35” x 36.6”
890 x 930mm
35” x 43.7”
890 x 1110mm
42.9” x 43.7”
1090 x 1110mm
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Installation
Technical Specications
TRANSPORT, HANDLING AND STORAGE
Transport and Handling
The oven can be transported with a standard equipment capable to bear the oven’s weight and size (see the
above table). All the models have the same ttings and installation arrangements for the hooking and lifting.
Attach slings with right load capacity, consisting in a single hook, positioned on the chimney pipe.
For handling of the oven with packaging on pallets can also put a pallet lifter on the bottom of the oven.
Never place the forks of the pallet lifter in a position other than specied.
It is recommended to always use vehicles that can support the weight and size of the oven.
Slings must be certied according to the applicable regulations and of suitable load capacity.
The manufacturer is not liable for damage to people or objects due to the use of lifting systems other
than those described above.
Storage
In case of long periods of inactivity, the oven must be stored by following these instructions:
Store the oven in a closed place.
Protect the oven from bumps and loads.
Protect the oven from moisture and high temperature ranges.
Ensure that the oven does come in contact with corrosive substances.
Preparation of Installation
For installation you must prepare a maneuvering area suitable for the oven and the chosen lifting vehicle. The
installation of the oven must be made in order to optimize the ergonomics and safety of the workplace.
Make sure that there is enough maneuvering area around the oven to facilitate the operating and any
maintenance work. Remove the packaging that protects the oven and dispose of as necessary.
Cane Flue Diameter Ø4.7”
Ø120mm
Ø6.3”
Ø160mm
Floors 2
Fuel Wood
Weight 663.6 lbs.
301 kg.
857.6 lbs.
389 kg.
1212.5 lbs.
550 kg.
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Installation
Operation
FLUE CONNECTION
IMPORTANT: The ue of the oven has to be connected to a chimney of suitable length and air ow
characteristics. The location of the oven should be well ventilated.
INITIAL SET UP
WARNING: Before using the oven for cooking of food you must read and follow the instructions below.
These operations will help to eliminate any oils and smells. Read this manual to avoid any health risks.
Open the upper door and remove packaging.
Clean the walls of the cooking chamber with a product suitable for cleaning steels (for food use), during this
operation we advise you to use a clean cloth and completely remove any residual oil created during the
production.
Load the combustion chamber with dry and small pieces of wood.
For the rst time, operate the oven with the upper oven-door (COOKING CHAMBER) slightly open, so that
the steam and condensation can escape. Let it run for about 3 hours on low heat.
To operate correctly, keep both doors closed with the valves in a vertical position, then light the re to start
to heat the oven. Once the temperature has reached the desired heat, check the combustion chambers
have remained with only the coal and turn the valve in a horizontal position to stabilize the oven and start
cooking.
Once you have nished cooking, we recommend you to leave the two doors closed while the oven is
cooling. This is to avoid the change between internal and external temperatures creating condensation.
WARNING: Continuously putting wood into the combustion chamber causes an increase of
temperature, if the increase is too much it can cause the deformation of the oven (damage not covered
under the warranty), NEVER EXCEED THE TEMPERATURE INDICATED ON THE OVEN THERMOMETER
250/300°C - 482/572°F.
USE OF THE OVEN
Start-Up
Before using the oven:
Carefully follow all the instructions.
Always use oven gloves to avoid burns.
Before each use, make sure that there are no foreign objects inside the plate-warmer compartment or in
the combustion chamber.
Operation Descriptions
Put the wood into the combustion chamber and light the re using suitable products (lighters).
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Operation
During the lighting keep open the air vents located on the door of the combustion chamber.
To heat the oven use dry wood of small size until reaching the maximum temperature of about 250/300°C -
482/572°F. When the oven has reached the desired temperature close the vents.
Small quantities of wood should be feed to avoid a sudden increase of temperature.
Be careful not to exceed the temperature shown on the thermometer of 250/300°C - 482/572°F.
To increase the temperature just put a very small quantity of wood in the combustion chamber, to lower the
temperature just open the door to the cooking chamber.
It is possible to cook the food directly above the refractory oor (only for foods such as bread and pizza).
For baking of bread and cakes we recommend to bring the oven initially to the desired temperature (see
the table about the recommended temperatures), then make sure that in the combustion chamber there
is only embers then close the valve of the chamber (turn it in horizontal position). After the closure of the
valve wait for about 15-20 minutes, so that the temperature of the cooking chamber is harmonious and
stabilized. Put the bread or the pizza above the refractory oor and wait for the product to cook. After the
bread has been baked it is possible to bake pastries (cakes, pies etc.), without rekindling the re.
For baking of bread we recommend to place the loaf of bread on a distance of 10 cm from the perimeter
wall of the cooking chamber.
COOKING TIME
Below are some general guidelines for cooking some kinds of dishes. Do some tests, by cooking small portions
to verify the real cooking time and the right temperature. Please note that the temperatures refers to the oven
thermometer.
Food Oven Temperature Approximate Cooking
Time Pre-Heating Time
Roast meat 180/200°C - 356/392°F 1 - 1.5 hours 30 - 35 minutes
Baked pasta 170/180°C - 338/356°F 1 hour 30 - 40 minutes
Cakes/Biscuits 130/150°C - 266/302°F 20 - 30 minutes 25 - 35 minutes
Bread 160/180°C - 320/356°F 1 - 1.5 hours 30 - 45 minutes
Pizza 230/250°C - 446/482°F 3 - 5 minutes 35 - 50 minutes
Roasted Pork 180/200°C - 356/392°F 4 - 6 hours 30 - 45 minutes
The indicated temperatures and times may vary, depending on the type of wood and if the wood is dry or not.
For dishes such as Lasagne, Parmigiana, baked chicken, pork, lamb etc. We recommend you to place the
food inside the cooking chamber when the oven is cold. The food has to reach the right temperature gradually,
ensuring you will have homogeneous and equal baking.
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Maintenance
OVEN INSULATION AND ROUTINE MAINTENANCE
The oven has been designed to minimize routine maintenance, it is up to the operator to evaluate the condition
and its suitability for use. We recommend to do maintenance every time you notice a non-optimal operation or
a minimum once/year. This will allow you to have always the maximum efciency.
In order to ensure a long life of your oven it’s essential to clean frequently bearing this in mind:
Chrome-plated or painted parts have to be cleaned using a very mild product suitable for cleaning of
painted parts. Do not use abrasive and corrosive products. Rub gently the parts that have to be cleaned
using a soft cloth.
Do not throw out the materials used for the cleaning of the oven in the environment, but dispose in special
containers.
Rinse the stainless steel parts with warm water and dry with a soft and clean cloth. In case of difcult stains
use mild cleansers or a small quantity of hot vinegar.
The inside of the oven should be cleaned after each use, better while the oven is still warm but not hot.
The glass-doors of the combustion and cooking chambers must be cleaned only when the oven is cold
(cold water coming in contact with hot glass can cause it to break).
Periodically you should empty the ashes from the tray, but only when the oven is cold. Make sure there are
no embers before disposal.
Instructions Français
SÉCURITÉ ET GARANTIE
AVERTISSEMENTS DE SÉCURITÉ GÉNÉRALES
Avant de regarder-le four, lire attentivement les instructions de ce manuel et suivre ses indications.
Les fours fabriqués par la société Peva Service Srl et distribués au Canada exclusivement par notre société
sont fabriqués en Italie, sont simples à utiliser, garantir la meilleure qualité de cuisson à l’aide d’une petite
quantité de bois, qui est écologique et économique. Tous Omcan Elite fours à bois sont la cuisson statique
(sans ventilation) pour obtenir un aliment naturel et authentique (comme les fours à bois avec une cuisson
directe). Tous les fours sont fabriqués avec des matériaux de haute qualité et sont soumis à des tests
minutieux.
Le four est également équipé de toutes les protections et les dispositifs de sécurité jugés nécessaires.
En tout cas il est nécessaire de suivre attentivement les directives suivantes:
Utilisez uniquement du bois pour allumer le feu, écologiquement et facilement disponible, prendre soin de
ne pas utiliser le bois peint ou traité avec des matières plastiques ou des peintures toxiques.
Le four ne doit pas être allumé à proximité de matières inammables ou explosifs.
Des températures supérieures à 300 ° C / 572 ° F peut endommager le four.
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Instructions Français
Toujours utiliser des gants pour éviter les brûlures, en cas de contact avec les parties chaudes du four.
Au cours de l’éclairage, le chauffage et la cuisine; les enfants doivent être tenus à l’écart du four.
Ne mettez jamais vos mains dans le four quand il est en marche, et attendre qu’il refroidisse après
utilisation.
Ne changez pas pour toutes les parties du four raison.
IMPORTANT: Il est absolument interdit de stocker des matières inammables à l’intérieur du
compartiment du chariot.
L’utilisation de combustibles autres que ceux spéciés par le fabricant peut causer des dommages au four et
des situations de danger pour l’utilisateur.
Le four ne doit pas être utilisé:
Pour différentes utilisations ne sont pas mentionnés dans ce manuel.
Avec les dispositifs de sécurité freinées exclus ou non.
IMPORTANT: L’utilisation du four à d’autres ns que celles mentionnées, le fabricant est dégagée de
toute responsabilité pour les dommages causés par le four aux choses et / ou personnes.
Au cours de l’éclairage, de chauffage et de cuisson enfants doivent être tenus à l’écart du four.
6 MOIS PIÈCES ET MAIN TRAVAIL
Dans la période de garantie, contacter Omcan Inc. au 1-800-465-0234 pour planier une Omcan
technicien autorisé à réparer l’équipement localement.
Entretien non autorisée annulera la garantie. La garantie couvre les pannes électriques et une partie
pas une mauvaise utilisation.
AVERTISSEMENT:
Les matériaux d’emballage sont considérés comme des déchets solides urbains normale et peuvent donc être
éliminés sans difculté.
En tout cas, pour le recyclage approprié, nous suggérons tranchent des produits séparément
(différenciée des déchets) selon les normes actuelles.
NE PAS JETER LES EMBALLAGES DANS L’ENVIRONNEMENT!
SPÉCIFICATIONS TECHNIQUES
DIMENSION ET TECHNIQUE
Sur le tableau ci-dessous vous pouvez trouver les caractéristiques dimensionnelles des fours et de leurs
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Instructions Français
accessoires, selon le type.
Modèle WO-IT-0435-S WO-IT-0435-M WO-IT-0620-L
Chambre de cuisson 17.1” x 24.4”
435 x 620mm
17.1” x 31.5”
435 x 800mm
24.4” x 31.5”
620 x 800mm
Dimensions extérieures 28.3” x 29.5” x 71.7”
720 x 750 x 1820mm
28.3” x 930 x 71.7”
720 x 930 x 1820mm
35.4” x 36.6” x 76”
900 x 930 x 1930mm
Four Dimensions de la
porte
17.1” x 16.9”
435 x 430mm
24.4” x 19.3”
620 x 490mm
Dimensions avec
Canopy
35” x 36.6”
890 x 930mm
35” x 43.7”
890 x 1110mm
42.9” x 43.7”
1090 x 1110mm
Cane fumées Diamètre Ø4.7”
Ø120mm
Ø6.3”
Ø160mm
Étages 2
Carburant Bois
Poids 663.6 lbs.
301 kg.
857.6 lbs.
389 kg.
1212.5 lbs.
550 kg.
INSTALLATION
TRANSPORT, MANUTENTION ET STOCKAGE
Transport et manutention
Le four peut être transporté avec un équipement standard capable de supporter le poids et la taille du four
(voir le tableau ci-dessus). Tous les modèles ont les mêmes accessoires et les modalités d’installation pour
l’accrochage et de levage. Fixez les élingues avec une capacité de charge droite, consistant en un seul
crochet, positionné sur le conduit de cheminée.
Lors d’une manipulation du four avec l’emballage sur des palettes peut également mettre un lève-palette sur le
fond du four.
Ne jamais placer les fourches du lève-palette dans une position autre que celle spéciée.
Il est recommandé de toujours utiliser des véhicules qui peuvent supporter le poids et la taille du four.
Élingues doivent être certiés selon les règlements applicables et de la capacité de charge appropriée.
Le fabricant ne est pas responsable des dommages aux personnes ou des objets grâce à l’utilisation
de systèmes autres que ceux décrits ci-dessus de levage.
Stockage
En cas de longues périodes d’inactivité, le four doit être stocké en suivant ces instructions:
Rangez le four dans un endroit fermé.
Protéger le four des chocs et des charges.
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Instructions Français
Protéger le four de l’humidité et haute température gammes.
Assurez-vous que le four ne entrent en contact avec des substances corrosives.
Préparation de l’installation
Pour l’installation, vous devez préparer une aire de manoeuvre adapté pour le four et le véhicule de levage
choisi. L’installation du four doit être effectuée an d’optimiser l’ergonomie et la sécurité du lieu de travail.
Assurez-vous qu’il ya sufsamment d’espace de manoeuvre autour du four pour faciliter l’exploitation et les
travaux d’entretien. Retirez l’emballage qui protège le four et disposez comme nécessaire.
RACCORDEMENT À LA CHEMINÉE
IMPORTANT: Le conduit de fumée du four doit être raccordé à une cheminée de caractéristiques de
longueur et de débit d’air approprié. L’emplacement du four doit être bien ventilé.
OPÉRATION
CONFIGURATION INITIALE
AVERTISSEMENT: Avant d’utiliser le four pour la cuisson des aliments que vous devez lire et suivre
les instructions ci-dessous. Ces opérations contribueront à éliminer les huiles et les odeurs. Lisez ce
manuel pour éviter les risques pour la santé.
Ouvrez la porte supérieure et retirez l’emballage.
Nettoyez les parois de la chambre de cuisson avec un produit adapté pour le nettoyage des aciers (à
usage alimentaire), au cours de cette opération, nous vous conseillons d’utiliser un chiffon propre et
complètement enlever l’huile résiduelle créé pendant la production.
Charger la chambre de combustion avec de petits morceaux secs et de bois.
Pour la première fois, faire fonctionner le four avec le four-porte supérieure (CUISSON DE CHAMBRE)
légèrement ouverte, de sorte que la vapeur et de la condensation peuvent se échapper. Laissez-le tourner
pendant environ 3 heures à feu doux.
Pour fonctionner correctement, maintenir les deux portes fermées les vannes en position verticale, puis
allumer le feu pour commencer à chauffer le four. Une fois que la température a atteint la température
désirée, vériez la combustion chambres sont restés avec seulement le charbon et tourner la vanne en
position horizontale pour stabiliser le four et commencer la cuisson.
Une fois que vous avez terminé la cuisson, nous vous recommandons de laisser les deux portes fermées
tandis que le four se refroidit. Ce est pour éviter le changement entre les températures internes et externes
créant condensation.
AVERTISSEMENT: mettre en continu bois dans la chambre de combustion entraîne une augmentation
de la température, si l’augmentation est trop forte, il peut provoquer la déformation du four (dommages
non couverts par la garantie), ne jamais dépasser la température indiquée sur l’FOUR THERMOMÈTRE
250/300 ° C - 482/572 ° F.
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Instructions Français
UTILISATION DU FOUR
Commencez
Avant d’utiliser le four:
Suivez attentivement toutes les instructions.
Toujours utiliser des gants pour éviter les brûlures.
Avant chaque utilisation, assurez-vous qu’il n’y a pas d’objets étrangers dans le compartiment de la plaque
chaude ou dans la chambre de combustion.
Descriptions de fonctionnement
Mettez du bois dans la chambre de combustion et allumer le feu en utilisant des produits appropriés
(briquets).
Pendant l’éclairage maintenir ouvertes les bouches d’aération situées sur la porte de la chambre de
combustion.
Pour chauffer le four utilise du bois sec de petite taille jusqu’à atteindre la température maximale d’environ
250/300 ° C - 482/572 ° F. Lorsque le four a atteint la température désirée fermer les évents.
De petites quantités de bois devraient être nourrissent d’éviter une augmentation soudaine de la
température.
Veillez à ne pas dépasser la température indiquée sur le thermomètre de 250/300 ° C - 482/572 ° F.
Pour augmenter la température vient de mettre une très petite quantité de bois dans la chambre de
combustion, pour abaisser la température il suft d’ouvrir la porte de la chambre de cuisson.
Il est possible de cuire la nourriture directement au-dessus de la surface réfractaire (seulement pour les
aliments tels que le pain et pizza).
Pour la cuisson du pain et des gâteaux, nous recommandons d’apporter le four d’abord à la température
désirée (voir le tableau sur les températures recommandées), puis assurez-vous que, dans la chambre de
combustion, il ya que des braises puis fermez la valve de la chambre (tournent dans position horizontale).
Après la fermeture de la soupape attendre pendant environ 15 à 20 minutes, de sorte que la température
de la chambre de cuisson est harmonieuse et stabilisé. Mettez le pain ou la pizza dessus du sol réfractaire
et attendre que le produit à cuire. Après le pain a été cuit, il est possible de faire cuire des pâtisseries
(gâteaux, tartes, etc.), sans raviver le feu.
Pour la cuisson du pain, nous vous recommandons de placer le pain sur une distance de 10 cm du mur
d’enceinte de la chambre de cuisson.
TEMPS DE CUISSON
Voici quelques directives générales pour la cuisson de certains types de plats. Faire des tests, par la cuisson
de petites portions de vérier le temps de cuisson réel et la bonne température. Se il vous plaît noter que les
températures se réfère au thermomètre four.
Nourriture La température du four Temps de cuisson
approximatif Pré-chauffage Temps
Rôti de viande 180/200°C - 356/392°F 1 - 1.5 heures 30 - 35 procès-verbal
Pâtes au four 170/180°C - 338/356°F 1 heure 30 - 40 procès-verbal
Gâteaux / Biscuits 130/150°C - 266/302°F 20 - 30 procès-verbal 25 - 35 procès-verbal
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Instructions Français
Pain 160/180°C - 320/356°F 1 - 1.5 heures 30 - 45 procès-verbal
Pizza 230/250°C - 446/482°F 3 - 5 procès-verbal 35 - 50 procès-verbal
Porc rôti 180/200°C - 356/392°F 4 - 6 heures 30 - 45 procès-verbal
Les températures et les temps indiqués peuvent varier, en fonction du type de bois et si le bois est sec ou non.
Pour des plats tels que lasagne, parmigiana, poulet cuit au four, porc, agneau, etc. Nous vous conseillons de
placer la nourriture à l’intérieur de la chambre de cuisson lorsque le four est froid. La nourriture doit atteindre la
bonne température progressivement, vous devrez assurer la cuisson homogène et égale.
ENTRETIEN
ISOLATION FOUR ET ENTRETIEN
Le four a été conçu pour minimiser la maintenance de routine, ce est à l’opérateur d’évaluer l’état et de
son aptitude à l’emploi. Nous vous recommandons de faire l’entretien chaque fois que vous remarquez
une opération non-optimale ou moins une fois / année. Cela vous permettra d’avoir toujours le maximum
d’efcacité.
An d’assurer une longue durée de vie de votre four, il est essentiel de nettoyer fréquemment gardant cela à
l’esprit:
Chromé ou pièces peintes doivent être nettoyées avec un produit très doux adapté pour le nettoyage des
pièces peintes. Ne pas utiliser de produits abrasifs et corrosifs. Frottez doucement les pièces qui doivent
être nettoyées avec un chiffon doux.
Ne jetez pas les matériaux utilisés pour le nettoyage du four dans l’environnement, mais les éliminer dans
des conteneurs spéciaux.
Rincer les pièces en acier inoxydable avec de l’eau chaude et séchez avec un chiffon doux et propre. En
cas de taches difciles utiliser des nettoyants doux ou une petite quantité de vinaigre chaud.
L’intérieur du four doit être nettoyé après chaque utilisation, mieux pendant que le four est encore chaud
mais pas chaud.
Les portes vitrées de la combustion et de cuisson chambres doivent être nettoyés uniquement lorsque le
four est froid (eau froide venant au contact du verre chaud peut provoquer sa rupture).
Périodiquement vous devez vider les cendres du plateau, mais seulement lorsque le four est froid.
Assurez-vous qu’il n’y a pas de braises avant de les jeter.
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Instrucciones en Español
SEGURIDAD Y GARANTÍA
ADVERTENCIAS DE SEGURIDAD GENERAL
Antes de mirar jamente en marcha el horno, lea atentamente las instrucciones de este manual y siga
las instrucciones.
Los hornos producidos por la empresa Peva Service Srl y distribuidos en Canadá exclusivamente por nuestra
empresa están hechos en Italia, son fáciles de usar, garantizar la mejor calidad de cocción con una pequeña
cantidad de madera, que es ecológica y económica. Todos Omcan Elite hornos de leña son hornear estática
(sin ventilación) para obtener un alimento natural y genuina (como los hornos de leña con la cocción directa).
Todos los hornos están fabricados con materiales de alta calidad y están sujetos a pruebas cuidadosas.
El horno está equipado con todas las protecciones y dispositivos de seguridad que se consideren necesarias.
En cualquier caso es necesario seguir cuidadosamente las siguientes pautas:
Utilice sólo la madera para encender el fuego, ecológico y de fácil acceso, tener cuidado de no utilizar
madera pintada o tratada con material plástico o pinturas tóxicas.
El horno no debe estar encendida cerca de materiales inamables o explosivos.
Las temperaturas superiores a 300 ° C / 572 ° F puede dañar el horno.
Use siempre guantes de horno para evitar quemaduras, en caso de un contacto con partes calientes del
horno.
Durante la iluminación, la calefacción y la cocina; los niños deben mantenerse alejados del horno.
Nunca ponga las manos en el horno mientras se está ejecutando, y esperar a que se enfríe después de su
uso.
No cambie de alguna pieza del horno razón.
IMPORTANTE: Está terminantemente prohibido almacenar materiales inamables en el interior del
compartimento de la carretilla.
El uso de combustibles distintos de los especicados por el fabricante puede causar daños al horno y las
situaciones de peligro para el usuario.
El horno no debe ser utilizado:
Para los diferentes usos que no se mencionan en este manual.
Con los dispositivos de seguridad con freno excluidos o no.
IMPORTANTE: El uso del horno para otros nes distintos a los mencionados, el fabricante está libre de
cualquier responsabilidad por los daños causados por el horno a cosas y / o personas.
Durante la iluminación, calefacción y cocina los niños deben mantenerse alejados del horno.
6 MESES GARANTÍA EN PIEZAS Y TRABAJO
Dentro del período de garantía, póngase en contacto Omcan Inc. al 1-800-465-0234 para programar una
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Instrucciones en Español
Omcan técnico autorizado para reparar el equipo local.
Mantenimiento no autorizada anulará la garantía. La garantía cubre no fallas eléctricas y piezas de uso
indebido.
ADVERTENCIA:
Las piezas de embalaje se clasican como residuos sólidos urbanos y por lo tanto se pueden eliminar sin
dicultades.
En cualquier caso, para el reciclaje adecuado, le sugerimos comercialización de esos productos por
separado (residuos diferenciada) de acuerdo con las normas vigentes.
NO TIRAR LOS PRODUCTOS ENVASADO EN EL MEDIO AMBIENTE!
ESPECIFICACIONES TÉCNICAS
DIMENSIÓN Y DATOS TÉCNICOS
En la siguiente tabla se encuentran las entidades de dimensión de los hornos y sus accesorios, en función del
tipo.
Modelo WO-IT-0435-S WO-IT-0435-M WO-IT-0620-L
Cámara de cocción 17.1” x 24.4”
435 x 620mm
17.1” x 31.5”
435 x 800mm
24.4” x 31.5”
620 x 800mm
Dimensiones externas 28.3” x 29.5” x 71.7”
720 x 750 x 1820mm
28.3” x 930 x 71.7”
720 x 930 x 1820mm
35.4” x 36.6” x 76”
900 x 930 x 1930mm
Horno puerta
Dimensiones
17.1” x 16.9”
435 x 430mm
24.4” x 19.3”
620 x 490mm
Dimensiones con
Canopy
35” x 36.6”
890 x 930mm
35” x 43.7”
890 x 1110mm
42.9” x 43.7”
1090 x 1110mm
Caña de humos
Diámetro
Ø4.7”
Ø120mm
Ø6.3”
Ø160mm
Pisos 2
Combustible Madera
Peso 663.6 lbs.
301 kg.
857.6 lbs.
389 kg.
1212.5 lbs.
550 kg.
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Instrucciones en Español
INSTALACIÓN
TRANSPORTE, MANEJO Y ALMACENAMIENTO
Transporte y Manejo
El horno puede ser transportado con un equipamiento de serie capaz de soportar el peso y el tamaño del
horno (ver la tabla anterior). Todos los modelos tienen el mismo equipamiento y arreglos de instalación para
el enganche y elevación. Fije las eslingas con capacidad de carga correcta, que consiste en un solo gancho,
colocado en el ducto de la chimenea.
Para el manejo del horno con el embalaje en palets también se puede poner un elevador de palets en la parte
inferior del horno.
Nunca coloque las horquillas de la transpaleta en una posición distinta a la especicada.
Se recomienda siempre usar vehículos que pueden soportar el peso y el tamaño del horno.
Las eslingas deben estar certicados de acuerdo con la normativa aplicable y de la capacidad de
carga adecuada.
El fabricante no se hace responsable por los daños a personas o cosas debido a la utilización de
sistemas distintos de los descritos anteriormente elevación.
Almacenamiento
En caso de largos períodos de inactividad, el horno debe ser almacenado siguiendo estas instrucciones:
Guarde el horno en un lugar cerrado.
Proteja el horno de golpes y cargas.
Proteja el horno de rangos de humedad y alta temperatura.
Asegúrese de que el horno no entre en contacto con sustancias corrosivas.
Preparación de la instalación
Para la instalación debe preparar un área de maniobras apto para el horno y el vehículo de elevación elegido.
La instalación del horno se debe hacer con el n de optimizar la ergonomía y la seguridad del lugar de trabajo.
Asegúrese de que hay suciente área de maniobras alrededor del horno para facilitar la operación y cualquier
trabajo de mantenimiento. Retire el embalaje que protege el horno y desechar según sea necesario.
CONEXIÓN DE LA CHIMENEA
IMPORTANTE: La combustión del horno tiene que estar conectado a una chimenea de características
de longitud y de ujo de aire adecuados. La ubicación del horno debe estar bien ventilada.
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OPERACIÓN
CONFIGURACIÓN INICIAL
ADVERTENCIA: Antes de usar el horno para cocción de alimentos, usted debe leer y seguir las
instrucciones a continuación. Estas operaciones contribuirán a eliminar los aceites y olores. Lea este
manual para evitar riesgos para la salud.
Abra la puerta superior y retire el embalaje.
Limpie las paredes de la cámara de cocción con un producto adecuado para aceros (para uso alimentario)
la limpieza, durante esta operación, le aconsejamos que utilice un paño limpio y completamente eliminar
cualquier aceite residual creado durante la producción.
Cargue la cámara de combustión con piezas secas y pequeñas de madera.
Por primera vez, encender el horno con el horno-puerta superior (CÁMARA DE COCCIÓN)
ligeramente abierta, para que el vapor y la condensación pueden escapar. Deje correr el agua durante
aproximadamente 3 horas a fuego lento.
Para que funcione correctamente, mantenga las dos puertas cerradas con las válvulas en posición vertical,
a continuación, encender el fuego para comenzar a calentar el horno. Una vez que la temperatura ha
alcanzado el calor deseado, comprobar la combustión cámaras se han mantenido con sólo el carbón y gire
la válvula en una posición horizontal para estabilizar el horno y empezar a cocinar.
Una vez que haya terminado de cocinar, le recomendamos que deje las dos puertas cerradas mientras
el horno se está enfriando. Esto es para evitar el cambio entre las temperaturas internas y externas que
crean condensación.
ADVERTENCIA: poniendo continuamente la madera en la cámara de combustión provoca un aumento
de la temperatura, si el aumento es demasiado puede causar deformaciones en el horno (daños no
cubiertos por la garantía), nunca exceda la temperatura indicada en EL HORNO TERMÓMETRO 250/300
° C - 482/572 ° F.
USO DEL HORNO
Puesta En Marcha
Antes de utilizar el horno:
Siga cuidadosamente todas las instrucciones.
Use siempre guantes de horno para evitar quemaduras.
Antes de cada uso, asegúrese de que no haya objetos extraños en el interior del compartimiento de placa
más caliente o en la cámara de combustión.
Las descripciones de Operación
Coloque la madera en la cámara de combustión y encender el fuego, utilizando productos adecuados
(mecheros).
Durante la iluminación mantener abiertas las rejillas de ventilación situadas en la puerta de la cámara de
combustión.
Para calentar el horno utilizar madera seca de tamaño pequeño hasta alcanzar la temperatura máxima de
alrededor de 250/300 ° C - 482/572 ° F. Cuando el horno haya alcanzado la temperatura deseada cerrar
Instrucciones en Español
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las rejillas de ventilación.
Pequeñas cantidades de madera se deben alimentar a evitar un aumento repentino de la temperatura.
Tenga cuidado de no exceder la temperatura indicada en el termómetro de 250/300 ° C - 482/572 ° F.
Para aumentar la temperatura sólo hay que poner una cantidad muy pequeña de la madera en la cámara
de combustión, para bajar la temperatura basta con abrir la puerta de la cámara de cocción.
Es posible cocinar los alimentos directamente sobre el suelo refractario (sólo para alimentos tales como el
pan y pizza).
Para la cocción de pan y pasteles se recomienda llevar el horno inicialmente a la temperatura deseada
(véase la tabla sobre las temperaturas recomendadas), a continuación, asegúrese de que en la
cámara de combustión sólo hay brasas a continuación, cierre la válvula de la cámara (la convierten en
posición horizontal). Tras el cierre de la válvula de esperar durante unos 15-20 minutos, de modo que
la temperatura de la cámara de cocción es armonioso y estabilizado. Poner el pan o la pizza sobre el
piso refractario y esperar a que el producto a cocinar. Después de que el pan se ha horneado es posible
hornear pasteles (tortas, tartas, etc.), sin reavivar el fuego.
Para la cocción de pan, recomendamos colocar la barra de pan en una distancia de 10 cm de la pared
perimetral de la cámara de cocción.
TIEMPO DE PREPARACION
A continuación se presentan algunas pautas generales para cocinar algunos tipos de platos. Hacer algunas
pruebas, cocinando pequeñas porciones para vericar el tiempo de cocción real y la temperatura adecuada.
Tenga en cuenta que las temperaturas se reere al termómetro de horno.
Comida La temperatura del
horno
Tiempo aproximado de
cocina
Pre-Tiempo de
calentamiento
Carne asada 180/200°C - 356/392°F 1 - 1.5 horas 30 - 35 acta
Pastas cocidas al horno 170/180°C - 338/356°F 1 hora 30 - 40 acta
Pasteles / Galletas 130/150°C - 266/302°F 20 - 30 acta 25 - 35 acta
Pan 160/180°C - 320/356°F 1 - 1.5 horas 30 - 45 acta
Pizza 230/250°C - 446/482°F 3 - 5 acta 35 - 50 acta
Cerdo asado 180/200°C - 356/392°F 4 - 6 horas 30 - 45 acta
Las temperaturas y tiempos indicados pueden variar, dependiendo del tipo de madera y si la madera está
seca o no.
Para platos como lasaña, parmesana, pollo al horno, carne de cerdo, cordero, etc. Le recomendamos que
coloque los alimentos en el interior de la cámara de cocción con el horno frío. La comida tiene que alcanzar la
temperatura adecuada gradualmente, lo que garantiza que usted tendrá la cocción homogénea e igualitaria.
Instrucciones en Español
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MANTENIMIENTO
AISLAMIENTO DEL HORNO Y MANTENIMIENTO DE RUTINA
El horno ha sido diseñado para minimizar el mantenimiento de rutina, le corresponde al operador para evaluar
la condición y su idoneidad para el uso. Le recomendamos hacer mantenimiento cada vez que se observa un
funcionamiento no óptimo o mínimo una vez / año. Esto le permitirá tener siempre la máxima eciencia.
Con el n de garantizar una larga vida de su horno es esencial para limpiar con frecuencia teniendo esto en
cuenta:
Cromado o partes pintadas tienen que ser limpiados usando un producto muy suave adecuado para la
limpieza de las piezas pintadas. No utilice productos abrasivos y corrosivos. Frote suavemente las piezas
que se tienen que limpiar con un paño suave.
No tire los materiales utilizados para la limpieza del horno en el medio ambiente, pero siga en
contenedores especiales.
Enjuague las piezas de acero inoxidable con agua tibia y seque con un paño suave y limpio. En caso de
manchas difíciles utilizar limpiadores suaves o una pequeña cantidad de vinagre caliente.
El interior del horno se debe limpiar después de cada uso, mejor mientras el horno está todavía caliente
pero no caliente.
Las vidrio puertas de las cámaras de combustión y cocción deben limpiarse únicamente cuando el horno
esté frío (agua fría que entra en contacto con el vidrio caliente puede causar su rotura).
Periódicamente se debe vaciar las cenizas de la bandeja, pero sólo cuando el horno esté frío. Asegúrese
de que no hay brasas antes de su eliminación.
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